Zaterdag en zondag, 1-2 juli, streek het familie festival Wolluk Stock weer neer op het Lido terrein in Waalwijk. Wat maakt Wolluk Stock HET familie festival van de Langstraat vraagt u zich af. Het antwoord kan kort zijn: de programmering!

Zaterdagmiddag was gereserveerd voor verschillende jeugdbands van de Music’scool uit Waalwijk. Een opleidingsinstituut voor beginnende muzikanten en bandjes. Zij zorgen er in een vroeg stadium ook voor dat die vooral jonge bands podiumervaring op kunnen doen op festivals in de regio. Zo dus ook op deze middag. Helaas werkte het weer niet mee en bestond het publiek uit familieleden van de jeugdige artiesten. Dat weer werkte overigens niet negatief op het enthousiasme dat vanaf het podium neerstreek op het met paraplu getooide publiek.

De middag ging, zoals altijd, over in de zaterdagavond die was geprogrammeerd voor de jong volwassen bezoeker. DJ’s en onder andere de regionale topper Gullie (“ladders zat”). De bassen dreunden nog lang door in een inmiddels druk en gezellig Waalwijk. Dan de zondag, een vol programma met springkussens en schminken voor de jeugd. Foodtrucks voor de inwendige mens. Dit jaar voor het eerst in papieren bakjes en houten bestek, Wolluk Stock had er alles aangedaan een GROEN festival te organiseren. Op alle fronten in de energievoorziening, watertappunten in plaat van waterflesjes verkopen, verschillende containers voor statiegeld flesjes en blikken, voor papier, voor plastic en voor bekers apart. Ook organisatoren van festivals ontkomen er niet aan.
Naast dit alles natuurlijk ook muziek. Muziek uit de regio en iets verder daar buiten. Het begin was voor een jonge band die hard aan de weg timmert Joyride.

Een resultaat van het harde werk op de Music’cool. Lekkere band met nog heerlijke covers van Metallica tot AC/DC (die we trouwens meer tegen kwamen deze middag en avond). Het vervolg was Nighthawk de eerste “volwassen” band met doorgewinterde muzikanten met een gevarieeerde cover setlist. Heerlijke opwarming voor wat ging komen.

Izzid!, van de 12 jaar dat Wolluk Stock bestaat is deze band al 10 jaar een vaste waarde en publiekstrekker. Met de krachtige stem van Lian Timmermans en de krachtige gitaarsolos van Jan van de Velden weten ze telkens weer hun vaste schare fans en ook de nog niet fans te boeien met covers van AC/DC (daar zijn ze weer) Janis Joplin, Led Zeppelin etc etc.

De overige twee muziekkanten John Emmen drums en Johnny Dooms bas complementeren de band. De laatste twee gaan trouwens in 2024 touren met een 40th Anniversary Tour van Vengeance. De zanger, Leo Goewie, van Vengeance was vandaag special guest van Izzid! Voor een kleine doch heavy bijdrage. Na Izzid! en nadat iedereen weer bijkomen was van een ouderwetse set was het de beurt aan Blink-182. Nee niet de real thing maar wel een energieke Tribute aan deze jongens uit Californië. Wat deze tribute op het podium laat zien en horen is verbazingwekkend.

De pop-punk zoals de band Bink-182 hun muziekstijl benoemd is opzwepend en zoals het punk betaamt. Callum Stamp een zijn mannen zetten een perfecte set neer en voor een festival als dit zeker een aanvulling. Dan, vorig jaar voor het eerst op Wolluk Stock en dit jaar meer dan terecht weer in de Line Up! Petra Hessing met haar band. Een band uit Breda en een zangers tegenwoordig wonend in België en ooit deelneemster van de Voice of België en daar de live Shows van bereikte. Een groot gedeelte van publiek kwam voor Izzid! maar zeker een even groot aantal kwam voor Hessing. De muziek stijlen van beide bands vertonen gelijkenissen daarom genoot het publiek van beide bands evenveel reageerde met een even zo groot enthousiasme.

Petra was een opvallende verschijning op het podium met haar fel blauw geverfd haar betoverd zij het publiek. Maar ook met haar stem wist ze iedereen te pakken ‘Piece of my Heart’ van Janis Joplin bezorgde kippevel! Dit was ook een van haar nummers in de Voice. Met haar onuitputtende lach en plezier op het podium sleurt Hessing iedereen mee in een fantastische set en show. Met een “tot volgende jaar” sloten zij hun set af en die belofte werd met gejuich ontvangen. Nu wachten op de organisatie of ze die belofte na kunnen komen.

De afsluiter van twee heerlijke dagen kwam van East Tannix. East Tannix vindt zijn oorsprong in Kaatsheuvel, na enkele veranderingen in de samenstelling hebben deze “oude rotten” elkaar helemaal gevonden.

Afzonderlijk hebben de heren al heel wat vlieguren op het podium en is de klik onderling zo goed dat ze klaar zijn om de podia te gaan bestormen met hun onconventionele rockcovers! Van ZZ Top tot Creed en van Thin Lizzy tot Queens of the Stone Age, het komt allemaal voorbij. Met de broers Wout en Bob, die beide de vocals voor hun rekening nemen en ondertussen heel wat gitaarsnaren verslijten, terwijl Toon met finesse zijn basgitaar liefkoost en Mari zijn stokken kapot slaat op zijn “Pearl”, staat East Tannix garant voor een rock feest waarbij stilstaan geen optie is! En dat was zondag avond ook zo. Het publiek ging ook voor East Tannix. Een fijne afsluiting kon iedereen tevreden naar huis en tellen we weer af naar Wolluk Stock 2024!

Foto’s (c) Rob Verbrugge

Deel: