Op maandag 26 juni stond Spiritbox in de Patronaat in Haarlem. Op slechts 6 dagen na was het precies een jaar geleden dat hun vorige Nederlandse headline-show plaatsvond. Ondanks dat de band sindsdien weinig nieuw materiaal heeft uitgebracht, namelijk alleen het nummer ‘The Void’, wisten zij het Patronaat ruim voor aanvang van de show volledig uit te verkopen. De band is momenteel enorm populair en een dag later speelden ze ook nog in de Effenaar in Eindhoven. Momenteel hebben ze het druk met het spelen van festivals, maar gelukkig besloten ze om ons land niet over te slaan. De mannen van InVisions mochten ook deze keer weer mee op tour, aangevuld door opener Unprocessed.

Unprocessed

Het Duitse viertal van de band Unprocessed mocht de show openen en dit gebeurde op een rustige manier. De band deed in eerste instantie door het vele gitaarwerk een beetje denken aan Polyphia, maar vielen stilistisch toch een beetje buiten de boot. Dit voornamelijk door de bijna constant aanwezige vocalen. De band speelde instrumentaal erg strak en ook zeker vocaal zat het optreden goed in elkaar, maar helaas stond de mix iets minder goed afgesteld. Ondanks dat hadden de heren, gedurende hun hele set van een half uur, een goede interactie met het publiek. Er werd langzaam aan opgebouwd naar het zwaardere materiaal en de show werd zelfs afgesloten met de vocalist op een 8 snarige gitaar. Het publiek was alvast klaar gestoomd voor de volgende band van de avond.

InVisions

Het Britse viertal van InVisions hadden de mogelijkheid om er direct hard in te knallen en wisten deze kans dan ook te benutten. De mix sloot vele malen beter aan op de harde metalcore van de heren en ze wisten het publiek dan ook direct mee te nemen in hun ruige set. Al snel ontstond er een moshpit en deze hield bijna de gehele set aan zonder dat de band hierom moest vragen. Een klein nadeel was wel dat de mannen net zo hard door hun set heen gingen dan dat hun muziek gaat. Na ongeveer 25 minuten waren ze door hun 7 nummers heen en werd het het publiek overgeleverd aan een interessante mix van hip-hop en ‘foute’ muziek van onder andere The Backstreet Boys en The Vengaboys. Uiteraard werd er luidkeels meegezongen met al deze nummers tijdens het ombouwen van het podium.

Spiritbox

Na een klein half uurtje was het alweer tijd voor Spiritbox om het podium van het uitverkochte Patronaat te betreden. Ondanks de vele festivals waar ze gespeeld hebben, was de vermoeidheid niet te spotten. De band speelde extreem strak en ook vocaliste Courtney LaPlante was duidelijk goed in vorm. Zonder enige moeite wist de band het publiek goed mee te krijgen, ook buiten de enorme mosh pit om werd er lekker meebewogen en geknikt op de muziek die van het podium afkomstig was.

De band werd op het podium ondersteunt door een redelijk rustige lichtshow die, verbazingwekkend genoeg, heel goed aansloot op de muziek. De show werd geopend met het nummer ‘Rule of Nines’ en ze bouwden de set langzaam op naar het energieke hoogtepunt ‘Holy Roller’. Hiernaar was het weer tijd om even bij te komen met ‘Hysteria’ en ‘Constance’ om de set vervolgens af te sluiten met ‘Eternal Blue’. Tussen de nummers door nam vocaliste Courtney meerdere malen de tijd om het publiek te bedanken en haar dankbaarheid uit te drukken. Zo gaf ze aan hoeveel het haar raakt dat mensen hun muziek zo goed voelen, waardoor de MainStage van Patronaat ineens heel intiem aanvoelde.

Spiritbox wist zich voor de volle honderd procent te bewijzen en liet hiermee zien dat ze één van de beste clubshows van het festivalseizoen hebben neergezet. Dit is duidelijk een band om de komende tijd in de gaten te houden, want we kunnen nog heel veel van ze verwachten.

Foto’s (c) Megan Keijzer

Deel: