Voor zijn vijfentwintigste studio-album, dat op 2 juni uitkomt, putte John Mellencamp uit de Griekse mythologie. ‘Orpheus Descending’, zoals de titel van het album luidt, verwijst naar de reis die de Griekse muzikant en profeet Orpheus maakt naar de onderwereld. Daar probeert hij tevergeefs zijn overleden vrouw Eurydice te bevrijden uit de greep van Hades. De eerste single die van het album afkomt is ‘Hey God’ en is vanmorgen verschenen. Daarin roept de zanger God op om af te dalen naar de aarde om weer orde op zaken te stellen, als hij er tenminste nog is.

Het schilderij op de cover van het album is overigens door Mellencamp zelf geschilderd. Naast zijn carrière als zanger heeft hij zich sinds de jaren tachtig verdiept in de schilderkunst, waarbij hij zich met name verwant voelt met het Amerikaanse neo-expressionisme en het Duitse expressionisme uit het begin van de vorige eeuw. Met zijn olieverfportretten probeert hij de ziel van Amerika weer te geven in zijn werk.

Vorig jaar bracht de begenadigde en bekroonde songwriter ook al een album uit, ‘Strictly A One-Eyed Jack’, én een heruitgave van zijn album ‘Scarecrow’ uit 1985. De inmiddels 71-jarige Mellencamp, die in zijn teksten vaak het leven van de gemiddelde Amerikaan belicht, verkocht door de jaren heen meer dan veertig miljoen albums en had hits met nummers als ‘Jack & Diane’, ‘Hurts So Good’ en ‘R.O.C.K. In The U.S.A.’.

Deel: