Afgelopen zaterdag was het eindelijk de beurt aan de grote schare fans om Joe Satriani, één van de grootste gitaristen van deze tijd, na een lange tijd weer live te kunnen beluisteren. Het concert stond eigenlijk al gepland in 2020 maar werd tweemaal uitgesteld vanwege alom bekende redenen. Zaterdag stond hij dan toch in Parkstad Limburg Theaters in Heerlen.

De 66-jarige gitaarvirtuoos, die wordt beschouwd als een van de grondleggers van de hedendaagse virtuoze rockmuziek, heeft echter niet stilgezeten tijdens de pandemie. Hij heeft van deze periode geprofiteerd door zonder tijdsdruk en geheel remote zijn nieuwste album ‘The Elephants of Mars’ op te nemen. Hierbij heeft hij voor zichzelf de lat nog hoger gelegd en is naar eigen zeggen ‘down the rabbit-hole van zijn fantasie’ gegaan bij het schrijven van de nummers.

De setlist van de avond was dan ook een mix van nieuw materiaal uit bovengenoemd album en uit ‘Shapeshifting’ en van classics uit ‘Surfing with the Alien’ en ‘Flying in a Blue Dream’. Het gitaarspel van Satriani was weergaloos snel en melodieus. De begeleiding door drummer Kenny Aronoff en toetsenist Rai Thistlethwayte was fenomenaal. Bassist Bryan Beller liet mijns inziens af en toe een steekje vallen maar dat kan ook hebben gelegen aan de veelvuldige spontane improvisaties van Satriani. Al met al weer een heerlijk avondje voor de liefhebbers van virtuoze gitaarrock.

Foto’s (c) Eric Bleize

Joe Satriani Setlist RABOzaal, Parkstad Limburg Theaters, Heerlen, Netherlands 2023, Earth Tour

Deel: