Zojuist is bekend gemaakt dat Ivan ‘Mamão’ Conti, de legendarische drummer van de Braziliaanse jazz-funk band Azymuth is overleden. Ivan werd geboren in Rio de Janeiro, Brazilië, als Ivan Miguel Conti Maranhão. Hij begon op jonge leeftijd met drummen en werd een van de meest invloedrijke drummers in de Braziliaanse muziekgeschiedenis.

Azymuth werd in 1973 opgericht en bestond uit Ivan ‘Mamão’ Conti, José Roberto Bertrami en Alex Malheiros. De band wordt beschouwd als een van de pioniers van de jazz-funk en heeft talloze albums uitgebracht die wereldwijd geliefd zijn bij muziekliefhebbers. Hun muziek was een fusie van Braziliaanse samba, jazz en funk, en was zeer herkenbaar dankzij de unieke drumstijl van Ivan. De band bracht in 1975 hun eerste album uit, genaamd ‘Azimüth’. Het album werd goed ontvangen en werd al snel gevolgd door andere succesvolle albums zoals ‘Light as a Feather’ (1979) en ‘Telecommunication’ (1982). De muziek van Azymuth werd internationaal erkend en de band trad op in verschillende landen over de hele wereld.

De funky drummer Ivan ‘Mamão’ Conti

De stijl van Azymuth werd gekenmerkt door de unieke en innovatieve speelstijl van de bandleden. José Roberto Bertrami was een meester in het bespelen van toetsen en zijn soli waren kenmerkend voor de sound van de band. Alex Malheiros was een virtuoze bassist en zijn baslijnen waren een belangrijk onderdeel van de muziek van Azymuth. Ivan Conti Mamão was een invloedrijke drummer die bekend stond om zijn innovatieve en funky drumstijl.

Ook in de jaren tachtig en negentig bracht Azymuth verschillende albums uit en bleef de band een belangrijk onderdeel van de Braziliaanse muziekscene. Hun muziek werd gebruikt in verschillende films, televisieprogramma’s en commercials. In 2011 bracht de band het album ‘Aurora’ uit, waarmee de band terugkeerde naar zijn oorspronkelijke jazz-funk sound. Azymuth blijft een invloedrijke band in de Braziliaanse muziekgeschiedenis en hun muziek blijft wereldwijd populair bij muziekliefhebbers. De muziek van Azymuth zal voor altijd herinnerd worden als een unieke mix van Braziliaanse samba, jazz en funk, die de wereld heeft veroverd met zijn unieke geluid.

Ivan Conti zelf bracht drie solo albums uit, ‘The Human Factor’ (1984), ‘Pulsar’ (1997) en ‘Poison Fruit’ (2018). ‘Mamão’ was een grote invloed op de muziekwereld en heeft vele drummers geïnspireerd met zijn innovatieve speelstijl. Zijn muzikale invloed strekte zich uit over de hele wereld en zijn bijdragen aan de ontwikkeling van de jazz-funk zullen altijd herinnerd worden. Ivan ‘Mamão’ Conti is 76 jaar geworden.

Deel: