Men kan het zien als een van de bekendste verhalen ooit geschreven; Het liefdesverhaal rondom tieners Sandy en Danny, ofwel ‘Grease’. Een van de langstlopende musicals ooit op Broadway, een van de bekendste films allertijden en voor de vierde keer in dertig jaar in de Nederlandse theaters als musical. Ditmaal voor de derde keer geproduceerd door Albert Verlinde. Maandagavond was de première in het De La Mar Theater in Amsterdam.

Met een dresscode die het publiek in Grease-stijl verwelkomde, was het De La Mar in no time in stijl. Pink Ladies en T-Birds overspoelden de foyers, alwaar overduidelijke Amerikaanse lekkernijen op tafel stonden, als Popcorn, Chocolate Chips en Donuts. Af, duidelijk.

Wat helaas niet lekker liep, was de techniek van het De La Mar. Toen twee minuten voor aanvang een luide plof te horen was en de grote letters GREASE op het podium in één klap doofden, was al snel duidelijk dat er iets niet in orde was. Verlinde had zelf de taak het publiek te moeten vertellen dat een stoppenkast van het theater doorgebrand was en de heren techneuten zich het zweet op het voorhoofd werkten het euvel zo snel mogelijk te verhelpen. Dat dat uiteindelijk drie kwartier zou duren mocht de pret niet drukken, aangezien het publiek geduldig bleef wachten op het verhaal van Rydell High. Waarschijnlijk was de generale repetitie te goed verlopen.

Voor de 2023-versie van Grease heeft Verlinde het verhaal laten inpassen in de tijd van tegenwoordig. Een androgyn personage (Doody), een getinte Sandy, een wat vollere Jan en een extreem nerderige Eugene, briljant gespeeld door Luuk Haaze. Met teksten vol enthousiasme gespeeld. En dat was wellicht de redding van Grease. Te laat begonnen, een niet werkend decor, wat simpel vertaalde tekst… gecompenseerd door een energieke cast. Nou ja, energiek… De complete cast, op Danny na… Hoofdrolspeler Tristan van der Lingen, die de rol van Danny op zich nam, leek de peper in zijn reet helaas te missen. Als Danny miste hij gewoon het vuur, de arrogantie, de overtuigingskracht. En dat was voor een hoofdrolspeler toch echt wel belangrijk.

Die andere hoofdrol was weggelegd voor Danique Graanoogst, die als Sandy een belofte voor musicalland is. Fair, de stem van Graanoogst was wellicht iets te laag en zuiver om die van Olivia Newton John te benaderen, maar dan ga je vergelijken met de film, en echt eerlijk is dat ook niet. Sandy overtuigde en was een trekker op het podium.

Maar goed, het enthousiasme in de groep was aanwezig, ‘Greased lightnin’ ‘ werd als overduidelijk hoogtepunt geaccepteerd door het publiek en het decor was ondanks een technisch mankement goed in elkaar gezet. Danique Graanoogst heeft zichzelf als Sandy sterk op de musicalkaart weten te zetten en ook in de rest van de cast zaten absoluut enkele groeibriljanten. En met een succesverhaal als ‘Grease’ heeft Nederland er de komende maanden een mooie musical bij, dat is zeker!

Foto (c) Roy Beusker en Annemieke van der Togt

Deel: