Dat getalenteerde muzikanten eigenzinnige types kunnen zijn, is een algemeen bekend gegeven. Toch zijn er weinig artiesten zo eigenzinnig als Ritchie Blackmore. De legendarische Britse gitarist die aan de wieg stond van gelauwerde rock-giganten als Deep Purple en Rainbow. Nadat de spanningen in het Deep Purple-kamp te hoog opliepen en Ritchie uitgekeken raakte op Rainbow, besloot hij een streep te trekken achter zijn carrière als grillige rockster en zich samen met zijn kersverse bruid, de Amerikaanse zangeres Candice Night, toe te leggen op middeleeuwse folk.
Hun nieuwe formatie kreeg de naam “Blackmore’s Night”, en het echtpaar debuteerde met een weergaloze folkrock plaat. Laat nu juist die plaat, ‘Shadow Of The Moon’, nu vijfentwintig jaar bestaan. Reden genoeg voor de heer Blackmore om het oorspronkelijk materiaal van een nieuwe lik verf te voorzien en het album opnieuw in de spotlights te zetten met de ‘25th anniversary new mix’.
Veel nieuws valt er echter niet te ontdekken in dit opgepoetste pareltje, ware het niet dat de arrangementen in hun nieuwe mix de nuances wat verleggen waardoor de bijzondere instrumentatie net wat meer sprankelt. Het is letterlijk of er een laag stof van de folk-instrumenten is afgepoetst, waardoor het album weer net even wat mooier glanst en warmer klinkt dan het ooit heeft gedaan.
Om toch een extraatje te bieden wordt het vijftien nummers tellende album afgesloten met twee bonustracks. Beide tracks zijn de zogenaamde “home sessions” die Blackmore en Night samen hebben opgenomen zonder band. Het gaat hier om de nummers ‘Shadow Of The Moon’ en ‘Spirit Of The Sea’, welke in hun respectievelijke “home sessions” net even wat ruwer en lomer klinken. Leuke extra’s, maar laat het niet de reden zijn om dit album in huis te halen. Ook de DVD die met de fysieke uitgave van de CD geleverd zal worden lijkt niet al te veel spannends te bevatten.
Zoals met de meeste remixes, remasters en andere heruitgaven het geval is, is er niets nieuws onder de zon (of eeh… moon in dit geval). Dat neemt niet weg dat ‘Shadow Of The Moon’ een pracht van een plaat is, en zeker één van de sterkere in het repertoire van Blackmore’s Night. En wederom zoals het een heruitgave betaamd, is deze ‘25th anniversary new mix’ een mooi instapmoment voor de laatkomers en een leuk hebbedingetje voor de verzamelaar, hoewel die laatste groep er ditmaal wat karig van af komt. (8/10) (V2 Records)

Deel: