Afgelopen woensdag stond de Amerikaanse country-ster Kane Brown in de Melkweg. Ondanks het feit dat het concert op een doordeweekse dag plaatsvond, was het een waar
feest. De show was uitverkocht en de zaal was bomvol gevuld met fans van alle leeftijden.

Restless Road

Als voorprogramma had Brown de driekoppige band Restless Road meegenomen. Om acht uur kwamen ze het podium op, klaar om er een vette show van te maken. Met alledrie een
gitaar en geen verdere ondersteuning speelden ze een akoestische set van een half uur. Nadat ze de eerste twee nummers gespeeld hadden vertelde Colton Pack, een van de drie, dat dit hun eerste keer in Europa was. Aangezien ze nog nooit aan deze kant van de oceaan waren geweest, keken ze hun ogen uit. Hij vertelde dat hij Amsterdam een echte ‘party-city’ vond. Meteen daarna liet het publiek precies zien wat hij bedoelde en iedereen ging uit z’n dak toen het nummer ‘Take Me Home’ begon. Dit nummer, die de band samen met Kane Brown uitbracht, is een bewerking van het welbekende ‘Take Me Home, Country Roads’ van John Denver.

Nadat ze dit nummer hadden gespeeld, vertelden ze het verhaal van het ontstaan van hun band. Blijkbaar hadden ze elkaar bij de talentenshow ‘X-Factor’ ontmoet, waar een jurylid hun het idee gaf een band te beginnen. Het originele plan was om Kane Brown, die datzelfde jaar ook meedeed, ook in de band te stoppen. Hij besloot echter op het laatste moment om toch solo te blijven. De band en Brown kennen elkaar dus ook al jaren, wat het extra leuk maakte om ze samen op tour te zien. Naast hun eigen nummers speelde de band ook een aantal nummers van andere artiesten, waaronder een Lewis Capaldi cover en een Tim McGraw cover. Ook speelden ze een mash-up van hun eigen favoriete country nummers uit hun jeugd. Als laatste knaller van hun set speelden ze hun hit ‘Bar Friends’.

Kane Brown

Nadat de overvolle zaal een half uur had gewacht, was het moment daar: de hoofdact van de avond zou beginnen. Onder luid gejoel kwam Kane Brown het podium op gelopen in z’n Nikes sneakers, corduroy boek, wit hemdje en felrood petje achterstevoren op z’n hoofd. Aan zijn brede grijns was al meteen te zien dat hij het naar zijn zin had. Het eerste wat hij deed was de mensen op de eerste rij allemaal een high five of een boks geven, voordat hij aan zijn eerste nummer, ‘Riot’ begon.

Op het podium stond een zevenkoppige band die hem gedurende de show ondersteunde. Er waren onder andere vier gitaren, een viool en een banjo te zien. Nadat hij de eerste vijf nummers van de setlist had gespeeld, vroeg hij of het publiek er klaar voor was om de show nu écht te laten beginnen. Daarna zette hij de fan-favorite ‘Like I Love Country Music’ in. De mensen uit het publiek lieten zien hoe gek ze zelf ook op ‘country music’ waren door te dansen en hard mee te zingen. Daarna zette Brown het nummer ‘Lose It’ in, waarbij hij een bijzondere choreografie liet zien. Tijdens het nummer ging de zanger zelf ook los en hopte het hele podium over.

Toen het nummer ‘Thank God’ door de band werd ingezet, werd het publiek wild; die wisten al wat er zou komen. Dit nummer heeft Brown namelijk uitgebracht samen met zijn vrouw, zangeres Katelyn Brown. Ze kwam onder luid applaus het podium opgelopen. Samen zongen ze hun hit, waarna Katelyn ook weer onder luid gejoel het podium verliet.

Bij de introductie van het volgende nummer vertelde de zanger dat hij het in eerste instantie over zijn vrouw had geschreven, maar dat hij het deze avond aan zijn dochters opdroeg. Het nummer ‘Homesick’ begon en Brown was zichtbaar geëmotioneerd. Nadat dit nummer klaar was ging hij het gesprek aan met een aantal mensen in het publiek. Er ontstond een discussie over welk pretpark beter was; Disneyland of Disney World. Voordat de discussie escaleerde besloot de zanger er een einde aan te maken en proostte met de mensen op de eerste rij.

Aangezien countrymuziek een genre is dat niet zo groot is in Nederland was dit een hele andere show dan Kane Brown gewend is. In Amerika staat hij voor volle stadia waar 19.000 man in past, terwijl hij hier voor een zaal van 1200 mensen speelde. Dat de zanger het gewend is om voor veel grotere groepen mensen op te treden, werd een aantal keer duidelijk gedurende de avond. Zo vroeg hij het publiek een aantal keer om hun fantasie te gebruiken. Hij vertelde dat bij zijn shows in Amerika normaal gesproken allemaal special effects in worden gezet, zoals vuur, rookmachines en vuurwerk. Aangezien dat in de Melkweg niet zomaar gaat, moest het publiek het er maar bij verzinnen. Toch was hij heel erg blij met de opkomst. Ook was hij erg blij dat hij nu hij al wat langer op het podium staat, weer in Nederland op mocht treden. Nu hij zelfverzekerder op het podium staat, zei hij, is het voor iedereen leuker.

Halverwege de set stuurde Brown zijn band van het podium af. Hij begon met vertellen over hoe zijn carrière is begonnen. Aangezien de X-Factor niets was geworden voor hem was hij begonnen met het posten van covers van bekende countrynummers op social media. Om terug naar deze ‘roots’ te gaan speelde hij een aantal covers, waaronder een a capella versie van ‘Ol’ Red’. Ook voerde hij zijn eigen versies van hiphop/rap nummers ‘Crank That (Soulja Boy)’ en ‘hot girl bummer’ op.

Tijdens zijn hit ‘Famous Friends’ haalde hij Restless Road weer terug het podium op. Met z’n vieren zongen ze dit nummer. Nadat ze shotjes uit koffiebekertjes uitgereikt vanuit het publiek kregen, verlieten ze het podium weer. Toen het nummer ‘Bury Me In Georgia’ werd ingezet struikelde een van de gitaristen over een aantal kabels die op het podium lagen. Hoewel hij in de knoop op de grond lag speelde hij toch het hele nummer gewoon door. Ook begonnen een aantal bandleden tijdens de outro van dit nummer te headbangen, waar het publiek zich bij aansloot. Iedereen danste of headbangde erop los. Na nog een paar nummers zat de set er helaas alweer op. Onder daverend applaus sloot Kane Brown de onvergetelijke avond af.

Foto’s (c) Wyona Latupeirissa

Deel: