Een eendagsvlieg is een term die wordt gebruikt om een artiest of band aan te duiden die met slechts één hit een aanzienlijk commercieel succes heeft behaald. One-hit wonders worden vaak herinnerd om hun pakkende, memorabele liedjes, die vaak iconisch en blijvend populair worden ondanks het gebrek aan vervolg succes van de artiest.

One-hit wonders kunnen om verschillende redenen leuk zijn. Ten eerste zijn hun liedjes vaak erg pakkend en gedenkwaardig, en het kan leuk zijn om ernaar te luisteren en mee te zingen. Daarnaast kan het verhaal achter een eendagsvlieg interessant en intrigerend zijn, omdat het vaak gaat om een plotselinge opkomst tot roem gevolgd door een snelle neergang. ‘Somebody That I Used to Know’ is een nummer van de Belgisch-Australische artiest Gotye, uitgebracht in 2011 als tweede single van zijn derde studioalbum ‘Making Mirrors’. Het nummer werd een internationale hit, bereikte de top van de hitlijsten in meerdere landen en werd een van de meest succesvolle one-hit wonders aller tijden.

‘Somebody That I Used to Know’ is een folkloristisch popliedje met Gotye’s kenmerkende, emotionele zang en een eenvoudige maar memorabele melodie. De tekst van het nummer, die het verhaal vertelt van een relatie die beëindigd is, vond weerklank bij luisteraars over de hele wereld en droeg bij tot het wijdverspreide succes van het nummer. De videoclip van het nummer, waarin Gotye en de Australisch-Nieuw-Zeelandse artieste Kimbra het nummer uitvoeren terwijl ze bedekt zijn met geverfde motieven, werd een virale hit en droeg verder bij tot de populariteit van het nummer. De video is meer dan 1,7 miljard keer bekeken op YouTube en is daarmee een van de meest bekeken video’s op het platform.

Ondanks het enorme succes van ‘Somebody That I Used to Know’, heeft Gotye moeite om het succes te evenaren met latere releases. Het nummer blijft echter een blijvend populair en geliefd one-hit wonder, en Gotye blijft toeren en optreden tot op de dag van vandaag.

Kortom, ‘Somebody That I Used to Know’ van Gotye is een tijdloos en geliefd one-hit wonder dat de harten en geesten van luisteraars over de hele wereld veroverde. De emotionele teksten en memorabele melodie hebben het tot een blijvende klassieker gemaakt, en de virale videoclip heeft geholpen om zijn plaats in de popgeschiedenis te verankeren.

Deel: