Phoebe Bridgers – 18 juli 2022 – E-Werk Köln: Totale overgave

Naast een zeer begenadigd muzikant is de blonde Amerikaanse zangeres ook uitgegroeid tot een rolmodel voor een nieuwe generatie. Ook in de voormalige elektriciteitscentrale E-werk bestond het publiek vrijwel alleen uit meiden in de spannende en onzekere periode van jeugd naar volwassenheid. Relaties, gender, de wereld om je heen. Voor hen is Phoebe een soort leidraad, een houvast. Elk nummer is dan ook gekend en werd meegezongen. Niet alleen uit volle borst, maar vaak ook introvert, als een healing voor henzelf. Voor deze fans is een concert van Phoebe Bridgers, die laatste twee albums grotendeels als setlist gebruikte, eigenlijk altijd goed. Maar ook voor een neutrale kijker, man van middelbare leeftijd, was het concert overrompelend. Allereerst de muzikaliteit en de performance. Daarnaast zeker ook de prettige sfeer die Phoebe uitstraalt. En tenslotte de zichtbare en voelbare magie tussen haar en het publiek. Phoebe kent haar positie, haar kracht en macht. En misbruikte die geen seconde, maar gaf de jeugd een muzikale en zeker ook tekstuele boei om zich aan vast te houden, diep en oprecht. En dat is gewoon knap. Dieper kun je met muziek eigenlijk niet komen.

Efterklang – 5 augustus 2022 – Absolutely Free Festival Genk –

Muziek, band en publiek vloeien samen
Het Deense drietal werd op het intieme en altijd artistiek gedurfde festival live aangevuld tot een vijftal. Maar de harde kern met Casper Clausen (zang), Mads Brauer (electro) en Rasmus Stolberg (bas) stalen terecht hun eigen show. Mads als een echte nerd achter zijn keys, zich soms wagend aan basale, nerdy danspasjes, Rasmus met eeuwige snor relaxed aan zijn bas plukkend, en Casper… Ja Casper is een geval apart. Een innemende, charismatische performer die het publiek weet in te pakken. Met zijn zang, zijn per nummer veranderende outfits (alles wat hij maar kon vinden, backstage…) en vooral zijn contact met het publiek. Cumulerend tot een geweldige versie van ‘Åbent Sår’ met Casper springend in de weide tussen het eigenhandig dolgedraaide publiek. Om tijdens een break het hele publiek zo gek te krijgen met hem languit in het gras te duiken en elkaar innig te knuffelen. Love, peace and understanding op een Genkse weide na zonsondergang.

Madrugada – 4 oktober 2022 – Ancienne Belgique Brussel – Die stem.

En zo leeft Madrugada weer. Na een jarenlange stilte pakt de Noorse band de draad weer op met nieuwe albums en tournees. Ze trekken de lijn moeiteloos door, alsof er geen pauze is geweest. Of misschien dat ze de pauze zelfs willen inhalen. Zo goed klonk het die avond in de AB. Met, zoals verwacht, een hoofdrol voor zanger Sivert Høyem. Met één van de beste stemmen in de rockwereld blies hij de zaal vol energie. Hij genoot zelf met volle teugen, en deelde dat spontaan met het uitzinnige publiek. Maar laten we ook niet de credits vergeten voor een zeer goed ingespeelde en enthousiaste band en voor de prachtige visuals, als extra dimensie bij de prachtige, warme, vaak melancholische songs.

Photo : Perry Hermans

Fontaines D.C. – 5 april 2022 – Muziekgieterij Maastricht – De nieuwste norm voor post punk

Een postpunkconcert kan alle kanten op. Helaas echter vaak maar één: meer van hetzelfde en na een paar nummers al artistiek klaar. En dát kon dus juist niet worden gezegd van de vijf Ieren van Fontaines D.C. Vanaf de eerste seconde gaf het vol energie, zowel in de muziek als in de zang en performance van Grian Chatten. En ontrolde een concert als een rollercoaster van emoties en stemmingen. Waarbij de band alle hoeken van de zaal liet zien zoals ook alle hoeken van hun drie albums werden gespeeld. Het publiek verbijsterd, maar intens gelukkig achterlatend. Ook dit is post punk.

Foto (c) Perry Hermans

And Also The Trees – 17 juni 2022 – Reflektor Liége – Als alles samenvalt.

De laatste tijd treedt de band gelukkig weer wat vaker op. Maar het zijn nog steeds optredens die exclusief aanvoelen, in kleine zalen, met fans die er honderden kilometers voor willen reizen. Zo ook in Luik. En toch, deze was heel speciaal, zeiden bezoekers uit Parijs en Brest, uit Charleroi en Düsseldorf. Zij die het Engelse vijftal in hun 40-jarig bestaan al menigmaal hadden aanschouwt. Maar wat was het, die avond? Dat blijft de vraag der vragen. Ook voor zanger en frontman Simon Jones die in een gesprek met Maxazine refereerde naar die warme avond in juni. “Hier viel alles op zijn plek: de muziek, de sfeer, de emotie. Onwerkelijk wat er gebeurde…” Sorry, het blijft dus een eeuwig mysterie, maar wij, de vijfhonderd gelukkigen in het dampende zaaltje, wij waren er bij…

Deel: