Als je naar Theo Sieben luistert zou je het niet zeggen, maar de maker van deze in de Amerikaanse folk en bluestraditie gevormde muziek komt uit de Brabantse Peel. Na zijn studie aan het conservatorium trok hij via België naar Amsterdam. Daar werkte hij als sessiegitarist, componeerde muziek voor zowel film als dans en theater. Hij werkte samen met onder meer Henny Vrienten, met wie hij rondtoerde, Ellen ten Damme en Frederique Spigt en maakte hij deel uit van de band van Douwe Bob.

Het idee achter zijn nieuwe album ‘Join The Crowned!’ is ontstaan toen hij door de Ooster Begraafplaats in Amsterdam werd gevraagd nummers te spelen met het onderwerk de dood en aanverwante zaken. Resultaat is een album met tien nummers met alleen zang en gitaar. Gedeeltelijk eigen werk en deels covers. Zo horen we bewerkingen van nummers als ‘See That My Grave Is Kept Clean’ van Blind Lemon Jefferson, ‘Needed Time’ van Lightnin’ Hopkins en ‘The Slave’s Lamentation’, een antislavernij lied uit 1848.

Onder Siebens eigen composities zitten het titelnummer ‘Join The Crowned!’ en ‘Ballad Of A Native Son’. Een speciale vermelding verdient m.i. ook nog het nummer ‘Sadie’, een nummer in de traditie van Engelse folksongs met gitaarwerk, dat doet denken aan Richard Thompson. Een prachtig album met liefdevol bewerkte en gespeelde nummers. Grote klasse. (9/10) (Highwind Howl Records)

Deel: