Met ‘Ome Robert’ verscheen op een druilige vrijdagavond 25 november de uit Friesland komende Joost Klein op het grote podium van een uitverkochte Main Stage in de 013 te Tilburg.

De zaal was wel degelijk uitverkocht, al leek dat op het eerste gezicht niet zo te zijn. Op het balkon was het zeer rustig, want de hele meute stond immers dicht op elkaar geplakt op de vloer. Alles om maar zo dicht mogelijk bij hun idool te kunnen staan. Een voornamelijk jong publiek dat helemaal uit hun dak ging toen Joost zijn nummer ‘Wachtmuziek’ instartte.  Joost begon zijn carrière in 2008 op toen nog 10-jarige leeftijd met het YouTube-kanaal ‘EenhoornJoost’, waarop in het begin voornamelijk sketches en minidocu’s verschenen.

Tegenwoordig echter brengt Joost onder zijn eigen label ‘Albino Sports’ de ene na de andere hit uit. ‘Albino’ was tevens de titel van het eerste album dat hij, op 18 januari 2019, op dit eigen label uitbracht. In het nummer ‘Florida 2009’ vertelt Joost over het verliezen van zijn beide ouders op jonge leeftijd. Op het Pinkpop festival afgelopen jaar bracht Joost dit nummer voor de eerste keer voor een live publiek. Hij vertelde het publiek dat het nummer alleen voor zijn ouders was bedoeld, “Dus luister vooral mee.” Volgens Klein is het zijn meest diepe en eerlijke track die hij tot nu toe heeft gemaakt.

Zelfs 3 gekneusde ribben wisten Klein niet van zijn grootste podium tot nu af te houden. Hilarisch genoeg resulteerde dit in een door Joost ter plekke geïmproviseerd lied over Ibuprofen, dat ondanks dat het geïmproviseerd was toch luid werd meegezongen door een uitzinnig publiek.

Op 30 september 2022 bracht Klein zijn achtste studio album uit: ‘Fryslân’. De meeste nummers op de setlist waren uiteraard afkomstig van dit album. Zoals we gewend zijn van optredens van Joost, stond hij niet alleen op het grote podium van de 013. Vrienden als Tice, Parsa en Brunzyn vergezelden hem bij een aantal nummers. Opvallend was de grote gele ‘M’ die op het podium stond, en die we allemaal herkenden als de ‘M’ van ‘s werelds bekendste fastfoodketen. Meerdere Friese vlaggen wapperden door de zaal, vele handjes gingen in de lucht, en nadat op meerdere momenten luidskeels “Moshpit!” geroepen werd, barstte de zaal los in wat de grootste moshpits moeten zijn geweest die deze zaal ooit gezien heeft. Joost Klein werd begeleid door Tantu Beats en Dylan op de gitaar.

Foto’s (c) Wouter van Noort

Joost Setlist Poppodium 013, Tilburg, Netherlands 2022
Deel: