Op vrijdag 18 november stond er een mooie hardcore package in een uitverkochte Trix. Stick to your Guns kwam hun nieuwe album ‘Spectre’ promoten. Zij hebben het album in juli van dit jaar uitgebracht en zijn momenteel bezig met hun tournee door Europa. Zo kon een bezoek aan Antwerpen natuurlijk niet uitblijven. De mannen stonden hier natuurlijk niet alleen, maar werden vergezeld door Knocked Loose, LANDMVRKS en Soul Blind.

Soul Blind

De avond werd geopend door een grunge en shoegaze band uit Amerika. Vooral het grunge genre kwam sterk naar voren tijdens de set. Ergens zou je kunnen zeggen dat er Nirvana invloeden te horen zijn in hun muziek. Dit is natuurlijk niet heel vreemd aangezien zij toch wel de grondleggers zijn van de grunge muziek. Helaas had de band last van wat technische problemen, die zij helaas niet snel opgelost kregen. Zo viel de gitaar van vocalist Cen uit en zijn ze toch wel een goede vijf minuten bezig geweest om deze weer aan de praat te krijgen. Het simpel vervangen van een kabel hielp niet, maar met wat hulp en gepruts aan de versterker is het uiteindelijk gelukt om de show weer voort te zetten.

De band speelde een goede show, ondanks de technische problemen. Dit pakte ze trouwens wel goed op, want er werd door de overige bandleden gewoon doorgespeeld. Jammer genoeg kregen ze het publiek tijdens de gehele show niet echt lekker mee. Het was te merken dat de band nog weinig naamsbekendheid heeft en er werd dan ook vrijwel niet meebewogen. De zaal was nog redelijk leeg ondanks dat de show op vrijdagavond uitverkocht was. Er was weinig interactie vanuit de band met de mensen die er wel voor gekozen hadden om vroeg aanwezig te zijn. Toen de set klaar was liepen de mannen het podium af zonder een bedankje en hierdoor kwam er wel een heel abrupt einde aan het optreden.

LANDMVRKS

Het podium werd enorm snel omgebouwd en voor je het wist stond de volgende band alweer klaar om te spelen. Als de mannen van LANDMVRKS het podium betreden is het direct te merken dat deze band bekender is bij het publiek. Ze werden verwelkomt met een luid applaus en gejuich. De set werd geopend met het nummer ‘Lost in a Wave’ naar het gelijknamige album die zij vorig jaar uitbrachten. Ondanks dat de band een korte set van maar zes nummers speelde, waren er vijf afkomstig van dit album. En aan het publiek was te zien dat een groot aantal mensen dit album beluisterd hadden.

Vanaf het eerste nummer was er veel beweging in de zaal te zien en het duurde dan ook niet lang voordat de eerste moshpit van de avond een feit was. Niet alleen bij het publiek was veel beweging te zien, maar ook bij de band. Het gehele podium werd benut en ze brachten een hele energieke show. Ze speelden een strakke set en vocalist Florent wist het publiek goed mee te krijgen. Muzikaal zat het optreden goed in elkaar en in combinatie met de harde breakdowns wisten zij het publiek al lekker op te warmen. Tijdens het nummer ‘Visage’ laat de band hun Franse roots ook nog even doorschemeren, aangezien het intro van dit nummer Franstalig is. Ergens was het jammer dat het optreden maar 25 minuten duurde. Al werd de set goed afgeslopen met hun meest recente release ‘Self Made Black Hole’.

Knocked Loose

Toen was het alweer tijd voor de derde band van de avond, Knocked Loose. Voordat de band überhaupt op het podium stond, stond de zaal al bomvol. Het was overduidelijk dat er een hoop fans van deze band aanwezig waren. Nadat de mannen het podium betreden hadden, werd de set keihard geopend met het nummer ‘Where Light Divides the Holler’ en het publiek ging uit zijn dak. De moshpit opende en deze was het gehele optreden niet meer weg te denken. Iedereen die wel eens bij een Knocked Loose show is geweest weet dat dit extreem heftige liveshows kunnen zijn. Dit was in Antwerpen niet anders! Zowel de band als het publiek zaten vol energie.

Ondanks dat Knocked Loose niet de headliner van de avond was, speelde zij aardig wat nummers. Zo bestond hun setlist uit maar liefst 13 nummers. De band heeft pas twee albums op hun naam staan en een aantal EP’s, maar speelde een gevarieerde set. Zo kwamen nummers als ‘Belleville’, ‘God Knows’ en ‘Deadringer’ voorbij die door het publiek lekker meegezongen werden. Daarnaast werd ‘All My Friends’ opgedragen aan de andere bands op deze tour en de vrienden van vocalist Bryan in het publiek.

De mannen speelde een hele strakke set en brachten een bak aan energie met zich mee. Niet alleen het publiek in de zaal was constant in beweging, de band wist zelf ook het volledige podium te benutten. Zo renden de gitaristen lekker rond, werd er veel gesprongen en deden ze regelmatig even voor hoe je nu precies de ‘two step’ uitvoert. Ook waren daar dan de eerste crowdsurfers van de avond. Vergeleken andere Knocked Loose show was het misschien iets minder als je gewend bent, maar het publiek was na dit optreden zeker wel goed opgewarmd voor de laatste band.

Stick to your Guns

Dan is het eindelijk tijd voor Stick to your Guns! Het publiek heeft even de tijd gehad om bij te komen van het geweld van Knocked Loose, maar zullen al hun energie weer nodig hebben tijdens deze laatste act van de avond. Uiteraard werd er net voordat de mannen het podium opkwamen ‘Take On Me’ van Aha gespeeld. Dit is toch wel erg kenmerkend voor een STYG show en het enthousiasme in het publiek begon al toe te nemen.

Ondanks dat deze tour ter promotie van het nieuwe album ‘Spectre’ is, speelden ze maar vier nummers van dit album. Het was een lekkere, gevarieerde set waarbij bijna alle albums aan bod kwamen. Zo werd de set geopend met het nummer ‘Nobody’ en zag je dat het publiek toch nog energie overhad. De eerste crowdsurfers vlogen al vrij snel over de barrier, de moshpit was bijna niet meer weg te denken en iedereen zong uit volle borst mee. De band speelde een hele strakke show en vocaal zat het goed in elkaar. De mannen speelden maar een uurtje, maar wisten toch 16 nummers te gehoren te brengen. Uiteraard konden klassiekers als ‘Amber’ en ‘We Still Believe’ deze avond dan ook niet ontbreken.

Waar vocalist Jesse niet bekend staat om zijn lange speeches, wilde hij deze avond toch een uitzondering maken. Zo vertelde hij dat we er voor elkaar moeten zijn en onze handen moeten uitsteken om de mensen om ons heen te helpen. Ook verteld hij vol trots hoeveel de band en de fans voor hem betekenen, zelfs nu de band al bijna 20 jaar bestaat. Hij wordt een dagje ouder, zijn knieën kunnen wat minder hebben en hij begint kaal worden, maar hij geniet hier nog volop van.

De avond werd afgesloten met het bekende ‘Against Them All’ waarbij het publiek nog eenmaal los kon gaan. Tijdens dit nummer ontstond misschien wel de grootste moshpit van de avond. Tijdens het refrein waren de crowdsurfers niet meer weg te denken en ze werden zelfs de zaal uitgezet, omdat het voor de security niet meer te doen was. Echt iedereen gaf het laatste beetje energie wat ze nog over hadden. Al met al kun je zeggen dat dit zeker een topavond was!

Foto’s (c) Megan Keijzer

Deel: