Zojuist is bekend geworden dat Pierre Kartner, beter bekend als zijn alter ego Vader Abraham afgelopen dinsdag is overleden. Dit werd door zijn familie bekend gemaakt. Het is niet bekend waaraan Kartner is overleden. De begrafenis heeft inmiddels in besloten kring plaatsgevonden.

Pierre Kartner was al sinds de jaren ’60 actief in de muziek in bands als the Headlines en the Lettersets, maar ook als plugger in dienst van platenmaatschappij Phonogram.
Kartner’s carrière kreeg echt vleugels toen hij in 1970 Corry & de Rekels ontdekte die met het door Kartner geschreven nummer ‘Huilen is voor jou te laat’ een megahit scoorde. Het nummer is sindsdien uitgegroeid tot een classic.

Met ‘Het Kleine Cafe in de Haven’ scoorde Kartner een gigantische hit in Nederland. Het nummer kent inmiddels talloze internationale uitvoeringen en geldt als een regelrechte evergreen.

Fotograaf Onbekend / Anefo, CC0, via Wikimedia Commons

Het grootste succes kwam voor Pierre Kartner met zijn ‘Smurfenlied’ waarvan er wereldwijd meer dan 25 miljoen exemplaren werden verkocht, uitgevoerd door een kleine 250 verschillende artiesten. Kartner probeerde dit succes op te volgen met de ‘Wuppies’ maar geen enkel succes zou nog in de schaduw kunnen staan van het Smurfenlied.

Kort voordat de corona epidemie uitbrak bracht Kartner zijn laatste single: ‘Zonder de boer geen eten’ uit. Sindsdien werd het stil rond Pierre Kartner. De betekenis van Pierre Kartner voor de Nederlandse muziekindustrie is niet te onderschatten. Kartner is 87 jaar oud geworden.

Deel: