Neo-Soul zangeres Pip Millett heeft al verschillende singles en EP’s uit, dus het was slechts een kwestie van tijd tot de uit Manchester afkomstige zangeres haar debuutalbum uit zou brengen. Dat moment is nu gekomen en Georgia Willacy, zoals Millett officieel heet, is nu klaar voor haar doorbraak met ‘When Everything Is Better, I’ll Let You Know’.

Sinds haar debuut in de UK-scene met ‘Make Me Cry‘ back in 2018, is Pip Millett niet meer weg te denken uit de nieuwe lichting neo-soul artiesten. Haar love-affair met muziek begon met een cadeau van haar moeder; gitaarlessen. Mede als eerbetoon aan haar, nam de zangeres de naam Pip (een bijnaam uit haar kinderjaren) Millett (de meisjesnaam van haar moeder) aan.

In 2019 veroverde de neo-soulzangeres uit Manchester de harten van menig kijker van de YouTube-serie ‘COLORS’, waar ze haar eerste single ‘Make Me Cry’ bracht. Haar single ‘Ride With Me’ verscheen dit voorjaar, gevolgd door ‘Heal’; Een kwetsbaar nummer over haar behoefte om haar mentale gezondheid te verbeteren en zichzelf over de trauma’s heen te zetten die in haar verleden plaatsvonden. Wat dan weer vreemd is, is dat Millett in mei nog de single ‘Running’ uitbracht, die geweldig klinkt, maar niet op het album staat. Keuzestress? Zonde, dat nummer had best gepast op ‘When Everything Is Better, I’ll Let You Know’.

Inmiddels heeft Pip Millett drie EP’s uit, waarop duidelijk terug te horen is dat ze opgroeide met muziek van grootheden als Stevie Wonder, Bobby Womack en Joni Mitchell, maar ook inspiratie haalde uit artiesten als Lauryn Hill en Bob Marley. Hoewel de r&b-zangeres in Engeland al wel wat bescheiden succesjes geboekt heeft en wordt gezien als een van de meest veelbelovende talenten die daar rondloopt, is haar naamsbekendheid hier nog wat beperkt. Jammer, maar nu haar plek in de UK-scene al is geclaimd, zal ons land zeker snel volgen met concerten in de Melkweg, Bird en Doornroosje, deze maand.

Hier en daar klinkt de Britse zangeres als een nieuwe versie van Amy Winehouse, schurkt ze aan tegen voor ons bekende nieuwe namen als Kovacs of Nona, maar overall klinkt de zangeres vooral erg zelfverzekerd. Toch klinkt Millett hier en daar wat fragiel, persoonlijk en soms ijkt het alsof Billy Holliday Britse achternicht heeft die neo-soul zingt. ‘When Everything Is Better, I’ll Let You Know’ een sterk debuut van de zangeres waar we zeker nog meer van zullen horen op de grotere jazz-festivals. North Sea Jazz, luisteren jullie mee? (8/10) (Dream Life Records)

Deel: