Met de feestdagen in het vooruitzicht mag nieuwe kerstmuziek natuurlijk niet ontbreken. ‘A Very Backstreet Christmas’ is het eerste kerstalbum van de Backstreet Boys. Na in 1996 en in 2012 al de kerstsingles ‘Christmas Time’ en ‘It’s Christmas Time Again’ te hebben uitgebracht is het nu dan eindelijk tijd voor een compleet kerstalbum vol met de heerlijkste kerstklassiekers en ook eigen werk geheel in de vertrouwde Backstreet Boys stijl.

Oorspronkelijk was de release van ‘A Very Backstreet Christmas’ gepland voor het najaar van 2021. In mei 2021 werd er begonnen met de opnames voor dit album. Echter gooide de corona-pandemie het nodige roet in het eten en werd de productiedeadline van het album niet gehaald. De Backstreet Boys waren daardoor genoodzaakt de releasedatum voor dit album uit te stellen tot oktober 2022.

Het 13 tracks tellende album bevat tien covers en drie originele nummers waaronder het dromerige, haast Disney-achtige, ‘Christmas In New York’. Voor deze zeer fijne kerstsong werkten de Backstreet Boys samen met songwriter Gary Baker. De productie van ‘A Very Backstreet Christmas’ lag in handen van de producer Tommy Brown, die eerder al zeer succesvol samenwerkte met onder andere Ariana Grande, Justin Bieber en Blackpink.

Als eerste single werd een moderne versie van de Wham-klassieker ‘Last Christmas’ uitgebracht. Hiermee brengen de Backstreet Boys een leuke en mooie hommage aan Wham door dit pareltje van een Backstreet Boys-jasje te voorzien. De single ‘Last Christmas’ was ook voor aanvang van de concerten tijdens de DNA World Tour in Europa te horen, als voorproefje op het album.

Op het album is veel aandacht geschonken aan de harmonische samenzang. Als vocal harmony group wisten ze zich, sinds de oprichting van de Backstreet Boys, te onderscheiden van menig ander boyband en ook op dit kerstalbum past het perfect. Onder andere op ‘White Christmas’ is dit een prachtige toevoeging. Deze erg leuke versie brengt een fijne en vrolijke sfeer in het huiskamer van de luisteraar. Het aanstekelijke ‘Winter Wonderland’ is geheel a capella en laat meteen ook de kracht van de Backstreet Boys horen.

Voor heerlijke en romantische momenten bij het haardvuur zorgt het fijne jazzy ‘Have Yourself A Merry Little Christmas’, met name het stemgeluid van A.J. McLean klinkt erg aangenaam.

Ook de twee door de Backstreet Boys zelfgeschreven nummers ‘Together’ en ‘Happy Days’ mogen tot de hoogtepunten van dit album worden gerekend. Deze twee uptempo tracks passen prima tussen alle kerstklassiekers. Met het feestelijke ‘Happy Days’ wordt het album op een vrolijke en speelse manier afgesloten.

‘A Very Backstreet Christmas’ is een heerlijk feelgood kerstalbum voor, natuurlijk, Backstreet Boys-fans, maar ook voor iedereen die kerstmuziek aan warm hart toedraagt. Covers van klassiekers, eigen werk, ballads en uptempo nummers, alles is mooi in balans op dit album. Perfect voor de koude wintermaanden, als kerstcadeau en als pronkstuk in de collectie van elke Backstreet Boys-fan. (9/10) BMG.

Deel: