Hij is geboren in St. Louis, de stad aan de machtige Mississippi, en dat is ook duidelijk te horen aan de rauwe muziek van Jeremiah Johnson. Hij verhuisde in 1999 naar Houston, Texas, waar hij drie keer achter elkaar de jaarlijkse Blues Challenge wist te winnen. In 2009 keerde Johnson terug naar St. Louis, waar hij een jaar later zijn debuutalbum ‘9th & Russell’ uitbracht. Inmiddels zijn we dertien jaar en zeven cd’s verder. Onlangs verscheen zijn achtste plaat, getiteld ‘Hi-Fi Drive By’; het is zijn vierde voor het Duitse RUF label.

Op het album staan tien door Johnson zelfgeschreven of meegeschreven nummers, Een aantal ervan zijn ontstaan in samenwerking met Tom Maloney en Paul Niehaus IV, die ook tekenden voor de productie en respectievelijk gitaar en piano (Maloney) en bas, toetsen, gitaar (Niehaus) speelden. Joe Meyer was de drummer van het gezelschap. Verder mocht Johnson rekenen op de hulp van collega’s als pianist Victor Wainwright en harmonicaspeler Brandon Santini.

Dat hij een uitstekende songwriter is mag bekend zijn bij hen die Johnsons werk kennen. Ook op dit album laat hij een staaltje van dit talent zien. Voeg daarbij dan nog zijn stevige stemgeluid en meesterlijke gitaarwerk. Het resultaat is een flink rockend album met de voeten stevig in de blues. Dat is meteen duidelijk bij de openers ‘’68 Coupe DeVille’ en ‘Ball And Chain’, laatstgenoemde was al eerder uitgebracht als single.

Andere nummers die een bijzondere vermelding verdienen zijn ‘Hot Blooded Love’” en de uitsmijter, het swingende ‘The Band’, waarbij ieder instrument een korte hoofdrol krijgt en Johnson met zijn gitaar uiteindelijk de leiding neemt. Een absoluut topalbum, een absolute aanrader voor liefhebbers van rockende blues en southern rock. (9/10) (Ruf Records)

Deel: