Hij is een graag geziene gast in onze contreien, deze John Primer. Regelmatig doet hij ons land aan tijdens Europese tournees en speelt dan op festivals of in theaters. Primer wordt geboren op 5 maart 1945 in Camden, Mississippi. Op zijn achttiende verhuist hij naar Chicago, waar hij onder meer te horen is op de legendarische Maxwell Street Market. Langzaam aan verplaatst zijn werkgebied zich naar de clubs en wordt hij een veelgevraagd begeleider van artiesten als Magic Slim, James Cotton en Magic Sam. In 1991 verschijnt zijn eerste eigen album. Ruim dertig jaar later is John Primer een naam, waar men in de Chicagoblues niet omheen kan.

Op zijn nieuwe album ‘Hard Times’ wordt Primer begeleid door zijn eigen Real Deal Bluesband, bestaande uit Steve Bell (harmonica), Lenny Media (drums) en David Forte (bas). Als gastmuzikanten doen ook nog gitarist Rick Kreher, toetsenist Johnny Iguana en zijn 17-jarige dochter, zangeres Aliya Primer mee.

De dertien nummers op het album zijn door Primer zelf geschreven. Zoals te verwachten bevinden we ons hier ruim een uur lang middenin de Chicagoblues. Vanaf het begin, het vlotte ‘You Got What I Want’, tot het eind, het vrolijke ‘Whiskey’, krijgt de luisteraar dit genre blues op hoog niveau voorgeschoteld. Nummers die er wat mij betreft bovenuit steken zijn de slowblues ‘Blues Blues Blues’ met venijnig gitaarwerk van Primer, het door Aliya gezongen ‘Tough Times’ en het mooie ‘Trying To Make You Mine’. Een uitstekend album, top niveau. (8/10) (Blues House Productions)

Deel: