Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen. Het nieuwe album van de Noorse band a-ha is ontzettend goed. ‘True North’, dat op 21 oktober wereldwijd is gereleaset is het beste album dat a-ha ooit gemaakt heeft.

De singles ‘I’m in’ en ‘You have what it takes’ die de albumrelease al voorafgingen geven een goed beeld van de kwaliteit van het nieuwe album .‘True North’ is als een brief van a-ha, vanuit de poolcirkel, een gedicht uit het hoge noorden van Noorwegen met nieuwe muziek,” aldus a-ha’s toetsenist Magne Furuholmen over a-ha’s eerste verzameling nieuwe nummers sinds het album ‘Cast In Steel’ uit 2015. Dit album is volstrekt anders, meer dan een rechttoe rechtaan album, of een verzameling liedjes.

a-ha maakt met ‘True North’ voor het eerst een concept-album waarin het collectief van de band samen een connectie maakt met de omgeving, de natuur waarin ze hebben gewerkt. ‘True North’ is niet alleen het nieuwe album, maar het is tegelijkertijd ook een film waarin a-ha een deel van het productieproces van het album vastlegt gedurende twee dagen begin november 2021 in Bodø, de Noorse stad die 90 km boven de poolcirkel ligt. Deze film is in september 1 dag in roulatie geweest in verschillende filmhuizen over de hele wereld. Nu is er dan het album.

De Noorse band, nog steeds bestaand uit Morten Harket, Paul Waaktaar-Savoy en Magne Furuholmen, trok zich terug in een opnamestudio boven de poolcirkel in hun thuisland. Daar, in de eenzaamheid van het arctische Nordland, werden samen met Arctic Philharmonic Orchestra de opnamen voor het nieuwe album gemaakt.

Het album telt 12 tracks en trapt af met het prachtige ‘I’m in’. Een magnifiek mooi orkestraal arrangement begeleidt de stem van Morten Harket, die door de jaren heen steeds beter gaat zingen. Dit is popmuziek op zijn mooist. Zonder concessies aan muzikaliteit te doen weet de band uiterst toegankelijke muziek te maken die excelleert in schoonheid en productiekwaliteit. Een prachtige symbiose van een traditionele popband en een symfonie-orkest.

‘Hunter in the Hills’ kent ook alweer zo’n prachtige opening. Een big band-achtige opening, zoals we die van de WDR big band kennen, die gekend is om haar samenwerking met popmuzikanten. Wat een prachtige melodielijn. Spannende wendingen en weer die fenomenale productie. Een volledig transparant geluidsbeeld dat extra tot haar recht komt als je het op een goede koptelefoon luistert.

‘Between the Halo and the Horn’ zet deze lijn steil omhoog door. a-ha groeit zienderogen op dit album. Wat een mooie muziek is dit. Tears for Fears arrangeerde ook groots op ‘The Seeds of Love’, maar liet zich de oren te veel naar the Beatles hangen. Wat a-ha hier doet is beter. Het gitaarintermezzo gaat richting jazz, de opbouw van het nummer is magistraal. Genieten.

Titelnummer ‘True North’ begint als filmmuziek. De violen volgen de zanglijn, een harp geeft accenten. Onwillekeurig denk ik aan het album ‘ Jonathan Livingstone Seagull’ van Neil Diamond qua feel en atmosfeer, maar nee, dit is beter, veel beter.

Alle tracks apart hier bespreken gaat te ver, er staat geen zwakke compositie op dit album. Natuurlijk is er eerder al samengewerkt door popgroepen met symfonieorkesten, echter zelden was het resultaat zo mooi als op dit album. Een unieke symbiose van een popgroep en een symfonieorkest. De composities weerspiegelen in gevoel en intensiteit de omgeving waarin het album is opgenomen. Althans, zo kan ik me dat voorstellen want ik ben nooit boven de poolcirkel geweest. a-ha laat je als luisteraar deze reis maken, met hen als gids. ‘True North’ is een top album. (9/10) (RCA Local)

Deel: