Er wordt helaas met regelmaat minderwaardig gekeken naar oude bands die door bandwisselingen amper nog lijken op de bands van weleer. Onterecht, want wees nu eerlijk: zelfs de Rolling Stones, The Beatles en de Golden Earring hebben in den beginne wisselingen gehad. Zelden tot nooit treden bands meer dan 50 jaar op in exact dezelfde bezetting. Moet men daarom gekscherend over tributebands of coverbands spreken? The Temptations en The Four Tops stonden zaterdagavond in Muziekgebouw Eindhoven, en bewezen verre van tribute- of coverbands te zijn.

The Temptations bestaan inmiddels 61 jaar, waarbij slechts Otis Williams de tand des tijds heeft overleefd. Williams werd geflankeerd door een generatie jongere Motown-sterren, als je Terry Weeks, Ron Tyson, Larry Braggs en Willie Green van een jongere generatie zou mogen noemen. Ja, de danspasjes zaten er nog helemaal in, hoewel de heren, waarschijnlijk vanwege de hoge leeftijd, er allen hun eigen maat en tempo op na hielden.

Stemtechnisch bleken The Temptations weinig tot niets te hebben ingeboet en vulden de vijf elkaar perfect aan. Gekleed in hun oceaanblauwe pakken en begeleid door een volledig Motown-orkest werd Eindhoven meegesleurd naar de Motownjaren van weleer. Hits als ‘The Way You Do The Things You Do’, ‘Just My Imagination’, ‘Ain’t Too Proud to Beg’, en natuurlijk ‘Treat Her Like a Lady’ en afsluiter ‘My Girl’, werden stuk voor stuk met veel enthousiasme ontvangen. Legendarische artiesten als The Temptations verdienen niets meer dan een groot applaus, en dat was wat de vijf dan ook kregen. Zelfs toen de mannen er aan het eind van het uur optreden bij moesten gaan zitten.

The Temptations maakten er in Eindhoven één grote medley van hits van. Een aaneenschakeling van hoogtepunten, met tussendoor genoeg tijd voor een grapje en een groet. Met volgende week zijn 81e verjaardag vierende Otis Williams als een van de grootste legendes die ooit op het Eindhovense podium heeft gestaan was het van begin tot eind genieten geblazen.

Na een korte pauze was het podium voor The Four Tops. Ook al zo legendarisch en zelfs al enkele jaren langer bezig dan The Temptations. En ook hier nog maar één van de originele leden aanwezig, de inmiddels 86-jarige Duke Fakir. 68 jaar bestaan The Four Tops reeds en al die tijd heeft de groep vast gehouden aan de Motown en mag gezien worden als een van de grondleggers van de Motown Sound. Het was dus niet verwonderlijk dat Fakir met zijn leeftijd veelvuldig gebruik maakte van een kruk en de dans aan Ronnie McNeir, Lawrence Payton Jr. en Alexander Morris over liet.

De samenzang was niet meer zo gelijkmatig als het ooit was, maar voor wellicht de langst bestaande groep die nog steeds optreed, mag dat geen schande worden genoemd. ‘Our way’, de Four Tops versie van Sinatra’s ‘My Way’, dat door Duke solo werd gebracht, was daar wellicht ook wel het duidelijkste statement voor. Het nummer werd door Fakir ook gebruikt om zijn stempel op het concert te drukken, alwaar hij verder regelmatig de microfoon bewust war verder van zich af hield en zijn medemuzikanten de zang liet.

Van ‘Loco in Acapulco’ tot en met ‘I Can’t Help Myself (Sugar Pie Honey Bunch)’ was het één groot feest in Eindhoven, alwaar het publiek qua leeftijd het meest gemixte publiek van de laatste jaren was. Jong en oud genoten van hits als ‘It’s the Same Old Song’, ‘Reach Out I’ll Be There’ of hun versie van ‘Die Moritat von Mackie Messer’, beter bekend ala ‘Mack the Knife’.

Het mag wellicht de laatste keer zijn dat de legendarische Motown groepen ons ons land tourden, want gezien de respectabele leeftijden van Otis Williams en Duke Fakir en het gebrek aan echte power die de legendes nog hebben op het podium, zal het geen jaren meer kunnen doorgaan. Helaas, want het echte gevoel van Motown mag nooit verloren gaan. The Temptations en The Four Tops stonden in Eindhoven en het gevoel was echt: dit waren geen tribute- of covergroepen; dit was The Real Thing.

Deel: