Toen in 1995 het nieuws bekend werd gemaakt dat Robbie Williams uit de zeer succesvolle Engelse boyband Take That was gestapt, ontstond er complete hysterie onder de fans. Wat in de jaren daarna volgde was een zeer succesvolle solocarrière en werd Robert Peter Williams de nieuwe superster van de popmuziek. Anno 2022 is Robbie Williams nog steeds niet weg te denken uit het muzieklandschap en viert hij zijn 25-jarig jubileum als solo-artiest. Een mooie gelegenheid om een nieuw album getiteld ‘XXV’ uit te brengen.

‘XXV’ is het dertiende studioalbum van Robbie en is een samenstelling met de allergrootste hits en zogenoemde fan favorites die in een nieuw jasje zijn gestoken. Voor dit album zijn er voor de nummers nieuwe arrangementen gemaakt door Steve Sidwell, Jules Buckley en Guy Chambers (met wie Robbie Williams veel muzikale successen behaalde).

Voor ‘XXV’ zijn de nummers opnieuw opgenomen samen met het Nederlandse Metropole Orkest en krijgen in deze andere versies net een andere sfeer. Er bestaat natuurlijk geen betere openingstrack dan ´Let Me Entertain You’, deze nieuwe versie bevat flink wat extra fijne accenten die het geheel erg fris laten klinken. ´Come Undone´ klinkt in deze orkest versie net wat rustiger dan in de originele versie, het rauwe
randje in de stem van Robbie samen met het prachtige koorwerk maken deze track extra krachtig. Natuurlijk mag op dit album het duet ´Kids´ met de Australische zangeres Kylie Minogue niet ontbreken, deze vernieuwde versie klinkt even speels als het origineel uit 2000.

Het nummer ´Supreme´ valt direct op doordat het in deze nieuwe versie een compleet andere sound krijgt, met een geheel aangepast intro. Het geheel voelt allemaal net wat dramatischer aan. Ook de ballads ´Angels´ en ´Love My Life´ zijn op ´XXV´ even prachtig als in de originele versies. Maar naast de mooie vernieuwde versies van de reeds bestaande nummers is aan het album ook nog het compleet nieuwe nummer ´Lost´ toegevoegd.Deze prachtige autobiografische ballad gaat over de momenten waarop Robbie zich heeft overgegeven aan roekeloos gedrag. Afgelopen augustus werd ´Lost´ als single uitgebracht.

Het album ‘XXV’ is een prachtig document en neemt de luisteraar mee op reis langs de grootste en beste hits van één van de allergrootste popsterren. Een ware must voor elke Robbie Williams- en Take That-fan en voor iedereen die popmuziek
een warm hart toedraagt.
(9/10) (Columbia)

Deel: