Op dinsdag 19 juli stond Brad Paisley eindelijk weer in 013 in Tilburg. Met elf studio-albums, meer dan 20 nummer 1 hits in Amerika, 3 Grammy’s, 14 Country Music Association Awards en 2 American Music Awards mag Paisley zich rekenen tot een van de grootste countryzangers van de wereld. Voor de zanger uit West Virginia, Amerika was het pas de tweede keer dat hij in Nederland stond. Nadat zijn show in 2020 geannuleerd was, was het dinsdag dan toch eindelijk weer zover. Ondanks de hitte was het duidelijk dat het publiek er zin in had en helemaal in de ‘country-vibe’ was; overal waar je keek zag je cowboyhoeden en -laarzen.

Voor deze Europese tour heeft Brad Paisley de in Australië geboren countryzanger Morgan Evans als voorprogramma meegenomen. Voor hem was het de eerste keer in Nederland. Toch leek de zanger ook hier veel fans te hebben; veel van zijn liedjes werden helemaal meegezongen. Met nummers als ‘Young Again’ en ‘Kiss Somebody’ stond hij vol energie op het podium. Met zijn vrolijke lach, lekkere up-beat liedjes en vele interactie met het publiek wist hij die energie makkelijk over te brengen. Na een korte cover van ‘Here Comes the Sun’ zette hij zijn nummer ‘Sing along drink along’ in. Hierbij moedigde hij iedereen aan om vooral lekker en veel te drinken: het publiek hief hun bier als toost.

Nadat hij een aantal shirts en petjes uitdeelde in het publiek zette de Australische zanger zijn laatste nummer voor de avond in. Met de woorden “Tilburg, on Tuesday, let’s get a little day drunk” begon zijn hit ‘Day Drunk’. De zanger kreeg het voor elkaar om het publiek goed op te warmen voor de hoofdact van de avond; de sfeer zat er goed in. Toen was het dan eindelijk zover: Brad Paisley, de man voor wie iedereen, uit binnen- én buitenland afreisde naar Tilburg kon eindelijk beginnen. Na een entree met letterlijk vuurwerk begon de Amerikaanse gitarist en singer-songwriter aan ‘American Saturday Night’. Achter het podium was namelijk een enorm beeldscherm opgesteld, die gedurende het hele concert mooie visuals liet zien. Zo waren er bij veel nummers delen van de officiële videoclips te zien. Ook waren er tijdens het nummer ‘This Is Country Music’ een heleboel bekende country-artiesten te zien.

Niet alleen de mensen die naar het concert kwamen hadden het overduidelijk warm. De artiest had zelf ook moeite met de hitte en noemde het zelfs “a Nashville summer over here”. Gelukkig liet dit de zanger niet stoppen er een echte show van te maken. Tijdens het nummer ‘I’m Still A Guy’ haalde hij Morgan Evans weer het podium op om samen het nummer te zingen. Ergens halverwege het nummer pakten ze de telefoons van enkele mensen uit het publiek. Ze maakten een aantal selfies en besloten deze ook maar meteen op Instagram te gooien. Het was een leuke interactie met het publiek. Na afloop van het nummer signeerde Paisley zijn gitaar waarop hij zojuist gespeeld had en gaf deze weg aan een meisje in het publiek met de woorden: “now learn how to play! This is how young Taylor Swifts are born”.

Halverwege de setlist speelde Paisley nog een aantal covers, waaronder ‘Purple Rain’ van Prince. Tijdens het nummer ‘She’s Everything’ was er op het scherm een Kiss Cam te zien. Dit ging precies zoals bij Amerikaanse sportwedstrijden, waarbij mensen uit het publiek werden gefilmd en elkaar moeten zoenen.

Na deze liedjes vertrok de band van het podium en bleef Brad Paisley alleen achter met zijn gitaar. Hij speelde een aantal akoestische nummers, waaronder de emotionele ‘Whiskey Lullaby’. Omdat het alleen de zanger en zijn gitaar waren, was hier pas echt goed te horen hoe hard het publiek wel niet meezong.

Na dit akoestische deel van de set kwam de band weer terug. Daarna speelden ze een paar van zijn grootste hits, waaronder ‘I’m Gonna Miss Her’ en ‘Mud on the Tires’. Tijdens het nummer ‘The Mona Lisa’ verlieten de zanger en zijn band onder luid applaus het podium. Zelfs onder de afwezigheid van de artiest bleef het publiek stug ‘The Mona Lisa’ doorzingen, waarna Paisley al snel weer terug het podium op kwam. Met dit encore maakten ze ‘The Mona Lisa’ nog af en speelden nog één ander nummer, ‘Alcohol’. Dit was dan toch echt het laatste nummer. Nadat de zanger zijn cowboyhoed, die het hele concert zijn hoofd niet had verlaten, aan een kleine jonge fan op de schouders van zijn vader gaf voorin de zaal, was het dan toch echt gedaan.

Met een bijna dertig nummers durende setlist, zuivere zang prachtig gitaarwerk was het tweede bezoek van Brad Paisley aan Nederland zeer geslaagd. Met zeker twee gitaarsolo’s per nummer waarin Paisley’s gitaartalent echt naar voren kwam, had het publiek genoeg om van te genieten. Vanwege het grote aantal nummers op de avond is bijna geen één nummer volledig gespeeld helaas: de meeste werden na één couplet, een refrein, soms een bridge en een solo afgekapt. Dat was wel een bewuste afweging, want hierdoor kon Paisley dus wel veel nummers in een avond stoppen. Echter was de avond met zo’n lange setlist te vroeg klaar!

Foto’s (c) Wyona Latupeirissa

Deel: