Met 31 nieuwe namen komt het totale programma van de tiende editie van het festival op 110 acts en performances. Deze staan niet alleen in de zalen of op het buitenpodium, maar ook op andere bijzondere plekken. Met hun expressieve electrohop zette FATA BOOM Grootegast in 2019 in vuur en vlam. Dit jaar zijn ze terug met nieuwe nummers en in een nieuwe samenstelling. KOKOKO! brengt het geluid van Kinshasa naar Leeuwarden, met snelle ritmes en spontane melodieën gemaakt op bijvoorbeeld motoronderdelen, blikjes en plastic containers. Liz Lawrence neemt je mee over het kruispunt waar indie, garage en elektro samensmelten dot donkere synthpop met explosieve uitbarstingen. De Estse violiste en componiste Maarja Nuut zorgt voor een betoverend optreden waar klassiek en elektronica, met invloeden van Estse volksmuziek samenkomen.

Op avontuur door de panden.

“Struikelen hoort bij Welcome to The Village”, aldus artistiek leider Eva van Netten, “ook nu het festival op een andere plek is. In de Harmonie en Neushoorn hebben we daarom niet alleen in de bestaande zalen geprogrammeerd, maar hebben we ieder hoekje bekeken om ook toffe acts en performances buiten de gebaande paden te presenteren. Zo kun je tegen bijzondere acts als Lik de Kikker en Buurtbeheer aanlopen in De Garderobe, en presenteren we op zondag een urenlange trip onder de naam ‘dronevlucht’ in een zaal vol kamerplanten en boeken in de Harmonie.”

Niet alleen de locaties zijn avontuurlijk, ook de acts die er staan zijn niet alledaags. Ensemble Extra Ordinair, Lik de Kikker en Joe Kisser rekken de grenzen van de noise op. Met zelfgemaakte instrumenten, of gebruiksvoorwerpen waarmee je veel herrie kunt maken en bijzondere teksten of juist helemaal niet is een ding duidelijk: je kunt je ogen en oren er niet vanaf houden. De ‘extreme songwriting’ van Spoelstra past ook perfect in dit straatje, met een gitaar, synthesizers, samplers en effectapparatuur mixt hij noiserock met electro en avant-garde met country. De undergroundgospel van Cantos Deus maakt de catharsis compleet, want religie vind je op WTTV in dikke baslijnen!

Vera presents.

Er is altijd een sterke connectie tussen Vera, het legendarische Groningse poppodium, en Welcome to The Village geweest. Van de zeefdrukkers die hun hele atelier naar het festival brachten tot stagecrew en barhoofden, Veranen zijn half juli eventjes Villagers. Om het tienjarig jubileum te vieren is Vera gevraagd een aantal acts aan te dragen. Zij presenteren de Groningse DIY punkers van Real Farmer, de Rotterdamse dreamgaze van BED, Fuzzpop-vijftal The Klittens, avontuurlijke mathcore van a fungus, Nederlandstalige slaapkamerpop van Liza Dries en de ongrijpbare postpunk van het spiksplinternieuwe Library Card.

Alle nieuwe namen voor Welcome to The Village: Liz Lawrence, KOKOKO!, FATA BOOM, Siksa, Maarja Nuut, 52 Hertz Whale, a fungus, BED, Blanco Teta, Buurtbeheer, Cantos Deus, Dronevlucht met Soccer Committee, Piiptsjilling, Soft Mitts, J.T. Boogaard & R.M. van der Meulen, Liú en Red Brut, Ensemble Extra Ordinair, Euro Sport, Huub Prins x Bobby Choco, Jacco Weener, Joe Kisser, Just Mustard, Library Card, Lik de Kikker, Liza Dries, Mr. Marcaille, Real Farmer, Spoelstra, Thecoolrapper, The Klittens.

Deel: