Wie vrijdag 1 juli om 19.00 uur ’s avonds rond het Leidseplein in Amsterdam te vinden was, zou zich zeker afgevraagd hebben voor wie die anderhalf kilometer lange rij voor Melkweg tot halverwege de Leidsestraat bedoeld was. Hoewel de zaal al eerder openging, stonden er toen nog honderden concertgangers buiten te wachten en te zingen voordat ze de zaal in konden voor het uitverkochte concert van Amerikaanse singer-songwriter Alec Benjamin.

De groep bestond uit voornamelijk jongeren, waarvan een aantal hun ouders meegebracht hadden. In de grootste zaal van poppodium de Melkweg stond vrijdagavond de zanger die twee jaar geleden zijn echte grote doorbraak had met zijn single ‘Let Me Down Slowly’, die inmiddels al de 1.000.000.000 (één biljoen!) streams heeft aangetikt.

Om precies 20.00 uur startte het voorprogramma van de avond: Winona Oak. De Zweedse zangeres kwam op in een neon gele outfit, en een arm in het gips. Ze begon de avond met ‘Baby Blue’, een single van eerder dit jaar. Het publiek was meteen enthousiast, en wist duidelijk wie ze voor zich hadden. Halverwege het tweede nummer kon Oak zichzelf niet zo goed horen en vond dat er teveel ‘reverse’ te horen was, waardoor het begin niet helemaal soepel liep. Het publiek riep dingen als “it’s okay Winona!” en juichten luid, waarna de zangeres zich weer herpakte en de rest van het voorprogramma ‘flawless’ vervolgde. De stem van Oak had wat weg van Lana del Rey, en in die trant klonken ook de meeste nummers. Van mooie, rustige liedjes, tot uptempo songs met een dikke beat.

Maar toen was het eindelijk zover: het moment was aangebroken waar iedereen op zat te wachten. Alec Benjamin kwam het podium op met zijn gitaar en begon zijn set met het nummer ‘Older’ van zijn nieuwste album ‘(Un)Commentary’ uit 2022. Vanaf het moment dat de eerste noot gezongen was, tot de laatste zin: het publiek zong alles woord voor woord mee. De energie was duidelijk te voelen, Benjamin en zijn band hielden het tempo er lekker in. Een mix van zijn laatste album en zijn debuut album ‘Narrated For You’ kwamen in de eerste tien nummers voorbij. ‘Devil Doesn’t Bargain’ werd vreugdevol ontvangen en Benjamins stem was bijna niet te horen over het gezang van het publiek. Halverwege de set speelde Benjamin een aantal nummers solo, een akoestische versie van ‘Must Have Been The Wind’ en ‘Hipocrite’.

Toen hij daarna ‘Water Fountain’ speelde, een nummer met meer dan 3 miljoen streams, ging de héle zaal los. Hoewel het een uitverkochte zaal was, voelde het meer als een intiem concert. Dat kwam omdat iedereen die bij het concert was, elk woord en elk nummer kende en uit volle borst meezong. Iedereen had een geweldige tijd; dat was te horen en dat was te zien. Benjamin zelf merkte dat ook, want hij speelde mooi met het publiek. Af en toe vertelde een persoonlijk verhaaltje tussen zijn set door waar het publiek dan hartelijk om lachte, en onder andere daardoor leek het alsof het een huiskamerconcertje was: de sfeer was fijn. Een meisje was nog het podium opgetrokken nadat ze flauw was gevallen; iets wat Benjamin sierde en liet zien dat hij om zijn fans geeft. De originele setlist, gezien de andere concerten van deze tour, bestond uit ruim 22 nummers. De laatste paar nummers werden enthousiast door het publiek ontvangen, maar helaas werd het concert na liedje nummer 16 afgebroken omdat er teveel mensen flauwvielen en zich niet goed voelden.

Een hele mooie avond, met een ietwat bitter einde. Rond 22.20 verlieten de meeste mensen de zaal, nadat duidelijk werd dat de set vroegtijdig afgekapt was. Hoewel het publiek erg teleurgesteld was, was het duidelijk het beste besluit voor iedereen. Later op de avond tweette Benjamin nog dat hij en z’n team hun best hadden gedaan om het publiek gehydrateerd en veilig te houden gedurende het concert, maar dat het toch echt nodig was de show eerder te stoppen. Ondanks dat het concert niet helemaal ‘uitgespeeld’ was, heeft het publiek zeker een geweldige show van bijna anderhalf uur gekregen. Het was duidelijk dat iedereen een prachtige avond had gehad, en uiteindelijk is iedereen veilig en wel naar huis gegaan. Alec Benjamin heeft er alles aan gedaan om er voor zijn fans een onvergetelijke avond van te maken, en dat is zeker gelukt.

Foto’s (c) Wyona Latupeirssa

Deel: