Gefascineerd door Tom Waits en Serge Gainsbourg, beïnvloed door Radiohead en Jeff Buckley, is Tamino, een jonge Vlaamse songwriter met een fluwelen stem, een van de revelaties van de internationale scene. Woensdagavond gaf de jonge Belg een concert in de Muziekgieterij in Maastricht. Het werd dan ook een geweldig concert, bijna magisch te noemen, zo goed. Waarom is een raadsel, maar het hing van het begin tot de laatste seconde van het concert in de lucht dat het zou gaan spetteren. En dat deed het.

Zoals Tamino zelf zei, speelde hij gisteren voor het eerst in volledige band. De optredens van zijn ‘pre-tour’-shows begon een paar dagen geleden en Tamino stond doorgaans alleen op het podium. Het was een set van 45 minuten in Parijs en Londen, waar hij solo optrad, maar in Maastricht had hij een volledig optreden van 75 minuten met de band geprogrammeerd. De eerste keer. Met een van de drijvende krachten achter de Britse band Radiohead naast zich op bas, Colin Greenwood, die samen met zijn broer Jonny Greenwood een van de drijvende krachten achter de succesvolle band is. Gaaf om zo’n grote artiest een keer van dichtbij in een kleine zaal te kunnen zien optreden in plaats van tijdens een arena of stadionconcert. Elke seconde van de show was dan ook perfect. Het geluid was geweldig, de stem van de jonge Vlaming was perfect, de lichtshow was esthetisch en het totaalplaatje was de perfecte combinatie van alle elementen samen.

Tamino ving de show aan met ‘A drop of blood’, gevolgd door ‘Fascination’. Samen met ‘The First Disciple’ nummers van zijn nieuwe album. Singles ‘Fascination’en ‘The First Disciple’ kon het publiek eigenlijk al kennen, en dat bleek ook door de positieve respons uit het publiek. Het tweede album van Tamino zal waarschijnlijk in totaliteit net zo goed onthaald worden als de nummer die woensdag werden gespeeld.

Ja, deze muzikant is op weg naar een internationale doorbraak, en degenen die het geluk hadden hem in een ‘kleine’ zaal te zien spelen, zullen later kunnen zeggen: “Ik was erbij!”. Tamino heeft later dit jaar nog drie grote shows in Brussel. De drie shows in december zijn vrijwel uitverkocht en diezelfde aankondiging kan op vele andere datums voor concerten van zijn herfsttour ook op posters worden geplaatst. Als Tamino zo doorgaat als in Maastricht, dan komt het wel goed.

Foto’s (c) Christophe Dehousse

Tamino Setlist Muziekgieterij, Maastricht, Netherlands 2022

Deel: