In 2013 bestormde de Australische singer-songwriter Vance Joy de hitlijsten met ‘Riptide’. Nu komt hij met zijn derde studioalbum ‘In Our Own Sweet Time’. De ukelele is vervangen door een akoestische gitaar, een sterke beat en een bass. Een leuk resultaat, maar het is album is nog niet meer dan dat.

Met het vrolijke ‘Riptide’ in je achterhoofd, verwacht je eenzelfde, vrolijke klank over het gehele album. Grotendeels heeft James Gabriel Keogh (echte naam van Vance Joy) dit ook aangehouden. Toch zijn er een aantal nummers die hiervan afwijken. Opmerkelijk zijn dat met name het openingsnummer en de afsluiter. Met ‘Don’t Fade’ begint ‘In Our Own Sweet Time’ traag. Niet hinderlijk, maar het is niet de toon die het gehele album door te horen is. Voor afsluiter ‘Daylight’ geldt hetzelfde: het is geen weerspiegeling van het album. Opmerkelijke keuze, want deze plekken zijn toch de visitekaartjes van een album.

Maar tussen deze twee in, gebeurd een hele hoop. Vance Joy heeft het drumstel en de drumcomputer gevonden en gebruikt deze volop. De akoestische nummers worden bijgestaan en versterkt door goede beats. Het doet het album leven, maar het overheerst niet. De muzikale gelaagdheid die vervolgens in de nummers komt, is sterk. Het is de bron van Vance Joy’s nieuwe geluid. Als is het maar licht vernieuwd, want het onderscheid tussen de nummers is af en toe ver te zoeken.

Net als op zijn grootste hit, is Vance Joy op zijn best op meer uptempo nummers. ‘Missing Piece’ en ‘Clarity’ zijn beide pure popplaten waarop de Australiër zich volledig kan laten gaan. Ze behoren hierdoor beiden tot de sterkste nummers van het album.

Waar de vrolijke, aanstekelijke nummers de momenten zijn waarop Vance Joy uitblinkt, heeft hij ook een andere kant. Op het rustige ‘Every Side Of You’, een typisch liefdesnummer’, komt zijn unieke stem niet volledig goed uit de verf. Maar de gelaagdheid van de bass op de achtergrond maakt dit nummer weer tot een goed geheel.

Of de volgende ‘Riptide’ op dit album staat, is nog maar de vraag. ‘In Our Own Sweet Time’ is een leuk album en luistert makkelijk weg, maar een grote bijdrage aan de popmuziek levert het niet. Zijn tijd in het voorprogramma van zowel de wereldtournee van Taylor Swift als die van P!nk hebben Vance Joy nog niet de ervaring bezorgd om zijn muziek dat laatste zetje mee te geven. Hij blijft als pure singer-songwriter leuke muziek maken, maar meer dan dat is het (nog) niet. (6/10) (Atlantic Records)

Deel: