Midland heeft het in thuisland de Verenigde Staten in korte tijd voor mekaar gekregen een gevestigde naam te worden in het country genre. Met hun debuutalbum ‘On The Rocks’ uit 2017 schoten ze gelijk naar de tweede plek in de albumcharts mede door de hits ‘Make A Little’ en ‘Drinkin’ Problem’. Het tweede album ‘Let It Roll’ behaalde zelfs te toppositie. Het zijn flinke schoenen dit deze nieuwe dus moet vullen.

De band werd in 2014 opgericht in Dripping Springs, Texas en zoals eerder vermeld liet het succes dus niet lang op zich wachten, niet alleen in de charts deden die eerste twee platen het goed. Ook is de band als tweemaal genomineerd voor een Grammy. Hun muziek wordt omschreven als neo country gemixt met een scheutje countryrock op zijn tijd. ‘The Last Resort: Greetings From’ kwam begin deze maand uit en dat is qua timing natuurlijk erg tactisch gedaan. De muziek van Midland is ideaal voor het warmere weer. Lekker aan het strand of tijdens een bbq’tje. Ook nog voldoende tijd om de nummers te leren kennen. Als de zon dan langzaam valt kun je niet anders dan ‘Sunrise Tells The Story’ opzetten. Niet alleen qua titel, ook door zijn rustige vibe is dit nummer perfect voor zo’n moment. De samenzang van de heren is op het gehele album ijzersterk.

Voor een dansmomentje is er ook ruimte. ‘Two To Two Step’ gaat daar dan ook letterlijk over. Vrolijke melodie waarop stilzitten haast onmogelijk is, tel daarbij het heerlijk pakkende refrein op en je hebt er een lekker nummertje bij. ‘Longneck Way To Go’ geeft in het refrein het gevoel Eagles. Zeker in de melodie en de keuze van harmonie momenten. Ook de solo zou zomaar van een Eagles album kunnen komen.

Dan staan vervolgens ‘King Of Saturday Night’ en ‘Paycheck To Paycheck’ achter elkaar en daarmee hebben we wordt countryrock ook vertegenwoordigd. De laatste is een echte oorwurm met een fantastisch gitaartje. Start van de coupletten doet hier wat denken aan The Allman Brothers’ ‘Midnight Rider’. Zo kun je dus absoluut zeggen dat het qua variatie hier wel goed zit. Mede hierdoor luistert het album heerlijk weg en is het voorbij zonder dat je er erg in hebt.

Ook dit derde album is weer hoog in kwaliteit al is hier niet zo’n dikke hit te vinden als op de voorgangers. Dat is in principe natuurlijk ook niet nodig, luisterend naar het album mis je die dikke hit totaal niet omdat het in zijn geheel zo makkelijk en prettig in het gehoor ligt. Na een paar luisterbeurten zing je al een hoop nummers mee. Midland’s ‘The Last Resort: Greetings From’ is zeker de moeite waard voor de (moderne) countryfans onder ons. (8/10) (Big Machine Label Group)

Deel: