‘The Weight Pt. 2’ is het organisch vervolg op datgene waarmee Nagasaki Swim in het voorjaar van 2021 debuteerde. Een door-en-door Amerikaans indiefolkgeluid. ‘The Mirror’, het eerste album van Boogaard & co, werd door de Nederlandse pers goed ontvangen en bracht de band langs poppodia door heel Nederland.

Uit die vruchtbare bodem is nieuwe muziek opgebloeid. De tien dagen die de band in de zomer van 2021 in opnamestudio Katzwijm doorbracht legde het fundament voor het album ‘Everything Grows’.

Aldaar ontstond ‘The Weight Pt. 2’. Dat Nagasaki Swim anno 2022 écht een hechte band is – en niet langer een vehikel voor Boogaard alleen – blijkt daarop onmiddellijk. De nieuwe single is voller, zwaarder en voortdurend in beweging. Het pianospel van Kat Kalkman en met een bijdrage van het meeslepende vioolspel van Molly Germer (Alex G, Hop Along) passen de introspectieve teksten van Boogaard – over de dood en het falen van het menselijk lichaam. Death is on his mind. Tegelijkertijd blijft de zon nog altijd schijnen en weet Boogaard minutieus de zwaarte met het alledaagse te balanceren.

‘Everything Grows’ kwam tot stand met behulp van de Basisbeurs van Into The Great Wide Open en zal verschijnen op Excelsior Recordings. De 7-inch van ‘The Weight Pt. 2 / Eternal’ is fysiek te verkrijgen via de Paradiso Vinyl Club en wordt op 23 mei in Paradiso gepresenteerd. Nagasaki Swim live zien? Dat kan deze zomer op onder meer Best Kept Secret en Oerol.

Deel: