Little Waves, in het prachtige Belgische Genk zit er op. Afgelopen weekend zagen zo’n 400 man publiek een goed en strak georganiseerd festival dat zeer zeker meer aandacht verdient. Met ILA, Sylvie Kreusch, Geoffrey Burton en The Villagers had de organisatie een erg sterk post-corona festival neergezet, dat zeer zeker een vervolg verdient.

ILA kennen we al langer. Het drietal rond Ilayda Cicek trok al veel publiek toen ze om 15.45 uur het festival  openden. Ze moesten later op de dag nog een festival spelen, want eigenlijk was het veel te vroeg voor zo’n band. Erg persoonlijke nummers van hun inmiddels al ruime repertoire. Nummers als ‘Chemicals’, ‘Nude’, ‘Twenty-Two’ en ‘Leave Me Dry’ kwamen diep binnen. ILA was voor velen een vroege publiekslieveling, en de vibe die ILA veroorzaakte werkte de hele dag door.

Zichzelf neerzettende als een Experience indie, folk & singer-songwriter music had met in de C-Mine in Genk een goed hoogtepunt van de clubconcerten in de mooie zaal. Dat lukte zelfs al in de AFF-stage, geprogrammeerd door het Absolutely Free Festival. Met artiesten als Vitja Pauwels, Lucas Schreel en Geoffrey Burton was de line up erg indrukwekkend. Zeker Burton zette een erg sterke show neer, met alleen maar experimentele muziek, spelende met alleen zijn gitaar en loop.

Emmy d’Arc is verre van familie van Jeanne. Wel een ode. Emmy groeide op met muziek en zingt doodgraag covers van haar favoriete artiesten als Bruce Springsteen, Eddie Vedder en Johnny Cash en grootse vrouwen als Sinéad O’Connor en Dixie Chicks. Emmy grijpt elke kans om live op te treden. Als ze maar kan spelen. En dat deed ze vol verve. Met het volle plezier betoverde de 24-jarige Limburgse de C-Mine, onder andere met haar eigen single ‘Tell the World’, die ze schreef met Jente Pironet van Portland. Nu is het wachten op haar eerste album, maar in Genk liet ze merken klaar te zijn om België te overwinnen.

Ryley Walker begon zijn carrière in het begin van de jaren 2010, nadat hij was verhuisd uit het provinciestadje Rockford in Illinois, en zich had gevestigd in de onafhankelijke scene van Chicago. Toerde met onder anderen met Richard Thompson en verzorgde het voorprogramma van Dinosaur Jr. Niet de minsten, zo te zeggen. Walker ontpopte zich tijdens Little Waves als een ware gitaarvirtuoos en zette een nette show neer.

Al meer dan een tien jaar baant Pauwel zich, in verschillende gedaantes en wars van alle trends, een weg in de schaduw van de muziekscene. Zijn typerend breekbaar stemgeluid en zijn groot talent voor kleine liedjes leveren hem een groeiende cult following op, en sinds zijn debuut E.P. op Unday Records vorig jaar lijken steeds meer mensen de weg te vinden naar zijn indiefolk. Tijdens Little Waves Festival bracht Pauwel zijn nieuwe album ‘Dear’, een plaat over verlies in al zijn facetten. Op zijn eerste solo plaat zet Pauwel meteen een grote stap voorwaarts en dat was te horen. Pauwel bracht een volwassen collectie songs over verlies in al zijn facetten. Open en bloot de strijd aangaande met zijn demonen, zonder daarbij de essentie uit het oog te verliezen: ijzersterke songs die zwalpen tussen hoop en wanhoop, en slaan en zalven tegelijkertijd.

Andy Shauf is een graag geziene gast op de verschillende festivals. En dat al jaren lang. De uit Canada afkomstige singer-songwriter woont in de stad Regina, omgeven door vooral veel leegte. En dat hoor je terug in zijn muziek, liedjes over eenzaamheid, isolement en spijt. Op zijn meest recente album ‘The Neon Skyline’ worden een elftal onderling verbonden tracks verteld in een overkoepelend, meeslepend verhaal die aantoont hoe Shauf menselijkheid, diepgang én humor vindt in alledaagse situaties. De nummers kwamen aan in Genk.

Sylvie Kreusch was een van de headliners van Little Waves. Kreusch  bewees hier wederom een van de snelst stijgende sterren op het podium te zijn. Met Warhaus wist ze al aan het grote succes te proeven, solo lijkt het gedeeltelijke model nog sneller te gaan. Haar show was zoals altijd wederom perfect, en met extreem goede respons uit het publiek stond Sylvie Kreusch in Genk als een koningin op het podium!

Terwijl een deel van het publiek al wat vermoeid begon te raken na een drukke muzikale dag, waren diegenen die bleven maar wat blij. De headliners van het festival zetten een meer dan perfecte show neer. Natuurlijk was veel publiek gekomen voor de band, die begonnen is met hun Europese tournee, die heb ook nog nar Nederland brengt, eindigend in de Muziekgieterij in Maastricht en 26 mei in Antwerpen. Twee concerten waar velen uit het publiek wellicht ook nog heen zullen gaan. The Villagers waren een waardige afsluiting van een meer dan geweldig festival. Little Waves zal nog lang doorgolven in de hoofden van de aanwezige muziekliefhebbers.

Foto’s (c) Christophe Dehousse

Deel: