Scott Mickelson is een muzikant, componist en producer uit San Francisco, die in zijn carrière een behoorlijke behoorlijk wat respect heeft weten op te bouwen. Al op zijn zeventiende krijgt hij zijn eerste platencontract en met de band Fat Opie neemt hij vijf albums op. In 2015 kwam zijn debuutalbum uit, dat net als de twee opvolgers door de pers goed werd ontvangen. In 2019 toerde hij door Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

Onlangs is zijn vierde album verschenen, getiteld ‘Known To Be Unknown’. Toch een metafoor voor iemand die werken van hoge kwaliteit aflevert en bij het grote publiek kennelijk geen voet aan de grond krijgt. Op het album staan negen zelfgeschreven nummers. Op drums (Frank Reino), cello (Sadie Mickelson), trombone en tuba (Luke Kirley) en trompet (Cayce Carnahan) worden alle overige instrumenten door Mickelson zelf gespeeld. Wat stijl betreft is hij niet in een of ander laatje te stoppen. Ergens tussen folk, rock, pop en jazz zitten we.

Als tekstschrijver is Mickelson niet bepaald bang om zijn mening te geven. Voorbeelden hiervan zijn ‘UNarmed American’ over het wapenbeleid binnen de VS, ‘Murder Of Crows’ over de politieke en ideologisch verdeeldheid na Trump en de pandemie, of armoede in ‘Ithaca’. Nummers die daarnaast nog een bijzondere vermelding verdienen zijn het instrumentale ‘Chicago Transit Authority’, een jazz-/rock-fusion eerbetoon aan de band met dezelfde naam. (8/10) (eigen beheer)

Deel: