De voorbije jaren heeft de muziekwereld grote veranderingen doorstaan. Van het opkomen van nieuwe muziekgenres tot de dalende cd-verkoop en het onverwacht nieuwe succes van de vinylplaten tot de reünie van enkele supergroepen. Toch was de grootste verandering ongetwijfeld de opkomst van muziek streamen. Dankzij streamingdiensten hebben we onze muziek steeds bij de hand. Hoewel het in het begin vooral ging om het streamen van muziek, kwam daar al snel verandering in. Tegenwoordig krijgen fans namelijk de kans om livestream-concerten bij te wonen. De fans en artiesten waren nog nooit zo nauw met elkaar verbonden. In dit artikel gaan we dieper in op hoe streaming de muziekbelevenis veranderd heeft en welke veranderingen ons nog te wachten staan.

Hoe was het vroeger?

Voordat het streamen haar intrede deed, had de muziekwereld al verschillende ontwikkelingen doorstaan. Het begon allemaal met de eerste vinylplaat die in 1931 gedrukt werd. Dankzij de opkomst van het cassettebandje in 1963 en de bijhorende walkman en cassetteradio had je sinds de jaren ‘80 altijd je muziek bij de hand. De digitalisering van muziek kwam er daarna in de vormen van albums en mp3’s. Hoewel muziekalbums populair waren, werden ze toch ook vaak gezien als duur en onhandig. Daarom werden mp3’s daarna zo geliefd. Zij gaven namelijk elke muziekliefhebber de mogelijkheid om de nummers (gratis) te beluisteren, zonder dat ze daarvoor een album of cassette moesten kopen. Dit was de voorbode van wat het streamen zou worden.

Lang leve de digitalisering!

In de 21ste eeuw kwam de modernisering en digitalisering van muziek in een echte stroomversnelling. Streamingsdiensten zoals Spotify, Apple Music en Deezer deden hun intrede. Sindsdien wordt het streamen gezien als een van de belangrijkste inkomstenbronnen voor muzikanten. Het is niet gek dat artiesten gretig inspelen op deze veranderingen. Ook uit een enquête van ExpressVPN uit 2021 is gebleken dat jongeren veel vaker internet gebruiken dan ouderen en dat ze steeds meer een beroep doen op hun smartphone en mobiele apparaten om content en muziek te consumeren. Dit is ook de reden dat artiesten en platenmaatschappijen vaker via sociale media kanalen muziekfans oproepen om nummers en albums te streamen via streamingplatformen. Op die manier gaat de bal aan het rollen voor elke muzikant. Wordt een nummer of album vaak gestreamd? Dan maakt het onderdeel uit van de meest populaire hit- en afspeellijsten waardoor het nog vaker beluisterd wordt en nog lucratiever wordt voor de artiest.

Wat biedt de toekomst voor het streamen?

Ook het streamen zelf maakte de voorbije jaren diverse veranderingen door. Het streamen van muziek werd namelijk vergezeld door het livestreamen van concerten. Hierdoor werd de toegankelijkheid van optredens en festivals enorm verhoogd. Dankzij de livestream krijgt elke fan over de hele wereld namelijk de kans om een concert of festival bij te wonen. Of het nu een gratis livestream is of een betalend livestream-concert, het live uitzenden van optredens brengt de fans, artiesten en muziek nog dichter bij elkaar. Dit komt zowel muziekliefhebbers als muzikanten alleen maar ten goede. Daarom zal het belang van het (live)streamen in de muziekwereld de komende jaren nog stijgen.

Deel: