Maxazine ontving vandaag via zijn family het bericht dat Rory Wahid Bayyan Bell, de jongste broer van de anderhalf jaar geleden overleden saxofonist Ronald en frontman en zanger Robert ‘Kool’ Bell, mede-oprichter van de Amerikaanse funk/disco-band Kool & the Gang. Hij was bij velen in de muziekindustrie bekend als Rocky, en stierf aan longkanker en hartfalen.

Wahid (Rocky) was in de jaren ’70 te horen als backing vocalist op het album ‘Wild & Peaceful’, maar legde zich daarna meer en meer toe op het ontwerpen van de lichtshows van de band. Naast het licht van Kool & the Gang, was Rocky ook verantwoordelijk voor het lichtontwerp van artiesten als Gladys Knight, Patti Labelle, Stephanie Mills, Maze featuring Frankie Beverley en Anita Baker.

Robert en Ronald Bell, die respectievelijk basgitaar en saxofoon speelden, begonnen midden jaren 60 met altsaxofonist Dennis Thomas en trompetist Robert Mickens de instrumentale groep de Jazziacs. Deze werd later uitgebreid met gitarist Charles Smith, drummer George Brown en toetsenist Ricky West. De naam Jazziacs werd in 1967 veranderd in Kool & The Flames om in 1969 aangepast te worden naar Kool & The Gang. Kool & The Gang kreeg direct een platencontract bij De-Lite Records en bracht direct hun debuutalbum ‘Kool and the Gang’ uit. Het waren de singles ‘Jungle Boogie’ en ‘Hollywood Swinging’ van hun vierde studioalbum ‘Wild and Peaceful’die de band pas echt wereldfaam opleverden. Het album werd goud in de Verenigde Staten.

Als tiener was Rocky samen met zijn grote broer Kool te horen op de albumtrack ‘Heaven At Once’ van Kool & the Gang’s multi-platina LP ‘Wild & Peaceful’, dat werd uitgebracht in 1973. De twee hadden op het nummer een soort van soulvol gesprek over waarom het essentieel is om vrede, eenheid en liefde in deze wereld te hebben.

“We need peace….we need unity….because you know we are so blind, we cannot see.”

Rory is op 62-jarige leeftijd overleden en zal in besloten kring worden begraven.

Deel: