Hoewel Jim Kahr al een aantal prima eigen albums heeft uitgebracht is hij vooral bekend als begeleider van een veelal aan bluesartiesten. De in 1952 in Chicago geboren Kahr was begin zeventiger jaren begeleider van Bobby ‘Blue’ Bland voordat hij ging samenspelen met Junior Wells, Buddy Guy, Koko Taylor en Jimmy Rogers, om er maar een paar te noemen. John Lee Hooker en Freddie King namen hem zelfs op in zijn band.

Onlangs verscheen zijn nieuwe plaat getiteld ‘Back To The Roots’ met daarop veertien nummers, waarvan er dertien door Kahr zelf zijn geschreven. De enige cover is het live opgenomen ‘Breakin’ Up Somebody’s Home’. Begeleid wordt hij door drummer Steve Potts, bassist Dave Smith, toetsenist Ernest Williamson en saxofonist Andrew Love, terwijl de achtergrondzang wordt verzorgd door Reba Russell en Jackie Johnson.

Het resultaat is een zeer fraai en gevarieerd album geworden, waarin de Chicagoblues duidelijk de stevige basis vormt en het aanbod uiteenloopt van ballads, uptempo stukken en ook funky werk. De titel van het album ‘Back To The Roots’ slaat niet zozeer op Kahrs muzikale roots, maar die van zijn voorouders. Die komen namelijk uit het plaatsje Oberwart in Oostenrijk en verhuisden in 1910 naar Chicago. Het album wordt uitgebracht door het Oostenrijkse Alessa label. De cirkel is gesloten. Nummers die wat mij betreft een speciale vermelding verdienen zijn het vlotte ‘Better Days Are Comin’ ‘, de slowblues ‘Got To Be Away’ en het funky ‘Landin’ On You’. Een heerlijk album met ouderwets klinkende Chicagoblues. Aanrader. (8/10)  (Alessa Records)

Deel: