Met bijna 20 singles uit, mag het repertoire van de Amerikaanse folkrockband The Lumineers inmiddels omvangrijk worden genoemd. Dat de mannen uit Denver in ons land eigenlijk bij het grote publiek slechts bekend zijn door hun doorbraaksingle ‘Ho Hey’, mag dan ook verwonderlijk heten. Voor een one-hit-wonder is de band immers te goed te noemen. In AFAS Live in Amsterdam was het donderdagavond dan ook volle bak bij de Amerikanen.

Vanwege de verplichte QR-check stond vooraf een lange rij buiten bij de Amsterdamse popzaal. Dit zorgde ervoor dat het voorprogramma, Gregory Alan Isakov, moest optreden voor een vrijwel lege AFAS Live. Zonde, want ook Isakov had meer verdiend na een 2 jaar lange corona-gerelateerde soort van muzikale werkloosheid.
Feitelijk gezien is The Lumineers slechts een duo, bestaande uit zanger/gitarist Wesley Schultz (gitaar en zang) en multi-instumentalist Jeremiah Fraites. Omdat 2 man op een podium wellicht wat weinig is voor een folkrockband, namen ze op hun Europese tournee een nette achtergrondband mee, waardoor The Lumineers verdriedubbelden naar een podiumperformance door zes man sterk.

Bij aanvang van het hoofdprogramma was de zaal gelukkig vol en het toegestroomde publiek vond hun plek al snel. ‘BRIGHTSIDE’, de openingstrack van het gelijknamige laatste album van de band, vond al snel de harten van het Nederlandse publiek. Na het lied over de vrouwelijke taxi bestuurder uit GeorgiĆ«, ‘Cleopatra’, kwam al erg vroeg in de set de grote hit ‘Ho Hey’, waarmee de band in 2012 doorbrak. Het werd een vroege start van een avond publiekslievelingen, want de singles van de inmiddels vier albums die de band uit heeft, werden ondanks dat ze in Nederland amper tot nooit op de radio zijn gedraaid, van voor tot achter meegezongen. Ondanks dat de band dus nog steeds zit te wachten op een tweede hit in Nederland, bleek donderdagavond dat de albums flink aftrek hebben genoten bij de platenzaken of op de verschillende streamingsplatforms.

Na ruim twintig nummers, waarbij bij ‘Pig Parade’ voorprogramma Gregory Alan Isakov’ op het podium werd gehaald voor een samenwerking, was het met het toepasselijke ‘Reprise’ klaar. Maar natuurlijk niet voordat The Lumineers nog voor maar liefst vier nummers toegift terug kwamen en het Nederlandse publiek vermaakten met ‘Donna’, maar ook ‘You can’t always get what you want’ niet wilden vergeten. IN hun versie was het een vermakelijke song, waarna de band met ‘Birthday’ en ‘Stubborn Love’, de opvolger van destijds hun debuut, de cirkel weer rond maakten. Van oud naar nieuw en weer terug.

The Lumineers maakten van de donderdagavond een geslaagde concertavond, waarbij werd teruggeblikt op 10 jaar successen. En ondanks dat de band in Nederland niet de vele hits scoorde die ze in andere landen wel hebben gehad, liet het publiek duidelijk blijken dat je geen hitsensatie hoeft te zijn om voor een geslaagd concert te komen. En The Lumineers konden het daarmee alleen maar eens zijn.

Foto’s (c) Armelle van Helden.

Deel: