Dinsdag 1 maart in De Harmonie Leeuwarden, kon dan eindelijk de lang geplande show van Karsu plaatvinden. Karsu is onder velen van ons bekend van het programma De Beste Zangers of als tv-chef bij 24Kitchen NL. De Amsterdamse singer-songer writer met Turkse roots zingt zowel in het Turks als in het Engels en soms ook in het Nederlands. Tijdens het programma De Beste Zangers heeft ze zichzelf van verschillende kanten laten zien, en brak ze hierdoor ook door onder het Nederlandse publiek.

Karsu begon de show dinsdagavond met volle enthousiasme die ze de hele avond vast wist te houden. Tijdens de rustige, breekbare nummers begeleidde ze zichzelf met de piano, en was het publiek muisstil. Haar volle, zuivere stem vulde zo de gehele zaal en zorgde ervoor dat iedereen op het puntje van zijn/haar stoel zat. Karsu wisselde de nummers af van te gekke blues rock, naar hele rustige, kwetsbare nummers. Zo vertelde ze dat ze aan het begin van de pandemie het voornemen had om misschien wel drie nieuwe platen uit maar mouw te gaan schudden, ze had er immers nu alle tijd voor. Helaas bleef de muzikale inspiratie uit, en wist ze op een gegeven moment niet meer hoe de piano werkte. Ze voelde zich eenzaam en vond steun in nummers van andere artiesten.

Ze vervolgde haar verhaal met een cover van Abel, ‘Onderweg’. Een nummer die ze veel voor haarzelf had gespeeld, en nu ook met ons wilde delen. Het nummer zette ze Nederlandstalig in, maar ging al snel over naar het Turks. De talenwisseling zorgde voor nog meer kwetsbaarheid, wat een kippenvel momentje bezorgde in het publiek.

Los van dat ze haarzelf bijna de hele tijd begeleidde, stond er ook een knaller van een band achter haar, waarvan de bandleden ieder hun eigen solo kregen. Gitarist Jessy Hay, Randell Heye op trompet, bassist Mart Jeninga, saxofonist Marc Mangin en Willem van Krabben als drummer, zorgden voor een super strakke set. Aan het einde van de avond ging het feestje pas echt los en vloog iedereen over het podium. Het publiek stond op uit de stoelen en zelfs twee medewerkers van De Harmonie kwamen meedansen op het podium. De band boog en verliet gezamenlijk het podium om vervolgens terug te komen voor een laatste toegift. Een erg geslaagde avond.

Foto’s (c) Janne van der Vegt

Deel: