Vroeger moesten we een grote camera meeslepen om de beste foto’s op vakantie te kunnen maken. Met de komst van de moderne smartphones hoeft dat al lang niet meer. En sterker nog: de nieuwste mobieltjes hebben tegenwoordig zo’n goede camera dat deze amper onderdoet aan een professionele camera. En dat werkt natuurlijk ook heel handig voor leuke kiekjes op social media zoals TikTok of Instagram. Meteen al goede foto’s maken, zorgt ervoor dat nabewerking overbodig wordt. Mocht je toch je creativiteit graag kwijt willen in het bewerken van foto’s, dan zijn er natuurlijk vele apps waar je later je foto’s mee kunt bewerken, zodat je het perfecte plaatje krijgt!

De afgelopen jaren heeft de telefoonindustrie grote sprongen gemaakt op het gebied van fotografie. Ook de camerafabrikanten hebben niet stilgezeten en lijken terug te vechten door camera’s te ontwikkelen met niet alleen verbeterde foto- en videokwaliteit, maar ook geweldige connectiviteit en uitgebreide functies. Je zou kunnen zeggen dat de nieuwste camera’s steeds meer op smartphones proberen te lijken, terwijl smartphones op camera’s proberen te lijken. Telefoons zijn tegenwoordig dus veelal voorzien van geweldige camera’s. De beste camera smartphone hebben is natuurlijk niet het enige voordeel. De meerdere functies van zo’n mobieltje, zoals bijvoorbeeld (video)bellen en naar streamingdiensten kunnen luisteren of kijken en social media bij de hand hebben zijn andere grote pluspunten. Bovendien is een smartphone heel makkelijk te gebruiken. De continue ontwikkeling van nieuwe software die de mogelijkheden van de telefoons verbetert en beperkingen omzeilt om een ​​beter beeld te leveren met minimale inspanning van de kant van de gebruiker.

De vele voordelen van de smartphone met camera

Een ander groot voordeel van een telefoon met goede camera is dat iedereen tegenwoordig wel een telefoon op zak heeft en je deze op elke moment uit je zak kan halen en een plaatje kan schieten. Zelfs als camera’s ooit zo klein zouden worden als een telefoon, zouden ze altijd een extra ding zijn om mee te nemen, omdat je je telefoon toch nooit zou achterlaten. Dit enkele feit is de kern van de reden waarom telefoons altijd zullen concurreren met camera’s. Een ander recentelijk ontwikkeld kenmerk is de kunstmatige vervaging rond een onderwerp die de kleine scherptediepte imiteert die grotere sensoren produceren, vooral met langere lenzen. Dit is erg goed bij portretten, omdat het het onderwerp isoleert door de achtergrond te vervagen, waardoor het onderwerp echt opvalt. Soms worden gedeelten vervaagd van het onderwerp die wellicht niet vervaagd hadden moeten worden, maar toekomstige updates zullen deze prestaties ongetwijfeld verbeteren en hoewel het nooit het natuurlijke effect van een echte camera lens zal geven, werkt het toch behoorlijk goed.

De beste camera smartphone

Er spelen verschillende zaken een rol als het aankomt op goede fotografie mogelijkheden van een smartphone. De lens van een telefooncamera speelt bijvoorbeeld een belangrijke rol bij het opvangen van de hoeveelheid licht. Er bestaan verschillende lenzen zoals bijvoorbeeld een groothoek lens die zowat elke moderne mobiel wel heeft. Sommige telefoons hebben zelfs een ultra groothoek lens waarmee je een hoek van meer dan negentig graden kunt fotograferen. Ook heb je een telescopische lens die inzoomt en waarmee je mooie scherpe foto’s op grote afstand kunt maken. Daarnaast zijn ook het aantal pixels en de grootte van de pixel zelf van belang voor scherpe details. En dat is maar een greep uit de punten die je kunt vergelijken. Er zijn dus vele zaken waar je rekening mee kunt houden als je de beste camera smartphone wilt hebben. 

Voor welke telefoon ga jij?

Als je denkt dat de iPhone de beste camera in huis heeft, dan loont het wellicht om toch eens even verder te kijken. Neem nou bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S10+ die wonderbaarlijk reageert met tegenlicht, een telelens heeft en fantastische foto’s maakt met een groot contrast en dynamisch bereik. Verder heeft deze Zuid-Koreaanse smartphone zijn nieuwe vlaggenschip uitgerust met enkele van de meest verbazingwekkende hardware die we ooit op een smartphone hebben gezien. Of neem de Xperia 5 III die ontwikkeld is in samenwerking met professionele fotografen die hebben meegewerkt aan het afstemmen van de technologie en het verfijnen van de fotografische ervaring en resultaten. De supersnelle in alle drie de camera’s zorgen ervoor dat zelfs bewegende onderwerpen enorm scherp blijven. Handig als je sporters wilt fotograferen of bijvoorbeeld vogels. Behalve de Apple toestellen zijn er dus nog een legio aan smartphones met goede kwaliteiten en fotografie mogelijkheden. Als je dan toch mooie foto’s wilt nemen, waarom zou je dat dan niet doen met de beste camera smartphone?

Deel: