Het legendarische duo Tears For Fears brengt hun eerste nieuwe studioalbum uit in bijna twee decennia, ‘The Tipping Point’ komt uit op 25 februari 2022, via Concord Records, en is een cyclus songs die veel van de persoonlijke en professionele kantelpunten weerspiegelen waarmee het duo — en de wereld — de afgelopen zeventien jaar te maken heeft gehad.

Op de vraag waarom nu een nieuw album maken? antwoordt Roland Orzabal: “Voordat alles zo goed ging met dit album, moest er eerst van alles fout gaan, dat heeft jaren geduurd, maar er gebeurt iets als we de koppen bij elkaar steken. We hebben die balans, dat push-me-pull-you ding – en dat werkt heel goed.” Curt Smith is het daarmee eens: “Als die balans niet werkt op een Tears For Fears album, dan werkt het hele ding gewoon niet. Om het simpel te zeggen, een Tears For Fears-plaat en wat mensen waarnemen als het geluid van Tears For Fears – is datgene waar we het allebei over eens zijn.”

Ondanks hun vele hits en 30 miljoen verkochte albums, begon de band met het maken van deze nieuwe plaat in commissie met een aantal van de huidige hitsongwriters op aandringen van hun vorige management. Al snel mislukte deze schoorvoetende poging tot compromis. Orzabal legt uit: “Uiteindelijk verdeelde die druk en spanning ons niet alleen van ons management, maar ook van elkaar”. De band stapte over naar een nieuw management, dat lovend was over de vijf nummers waarover de band het eens kon worden. Orzabal vervolgt: “Plotseling, voor de eerste keer in een lange tijd, hadden we het gevoel dat we iemand in onze hoek hadden die begreep wat we probeerden te doen. We hadden het gevoel dat we iemand aan onze kant hadden. Het was de eerste keer in lange tijd dat we besloten – we moeten dit doen.”

Orzabal & Smith werken mee aan het album, samen met hun oude collega Charlton Pettus en de producers en songwriters Sacha Skarbek en Florian Reutter. “Als je elkaar al zo lang kent en al zo lang samenwerkt als wij, ontstaat er een band die familiair wordt. Dus, het is anders dan een vriendschap,” zegt Smith. “En het is anders dan een huwelijk. Het is letterlijk alsof het je broer is. Het is het soort band dat je niet echt kunt verbreken. Het kan soms uit elkaar vallen. Je gaat uit elkaar voor periodes, waarvan ik ook denk dat het gezond is, echt waar. Maar uiteindelijk lijken we elkaar altijd weer te vinden.”

Tears For Fears was een van de meest iconische bands van de jaren ’80, verkocht wereldwijd meer dan 30 miljoen albums met singles als ‘Shout,’ ‘Everybody Wants To Rule The World,’ ‘Mad World,’ ‘Sowing The Seeds Of Love,’ en ‘Woman In Chains’ die erkend worden als klassiekers. ‘The Tipping Point’ is het eerste album van de band sinds hun reüniealbum ‘Everybody Loves A Happy Ending’ in 2004. Sindsdien heeft de band uitgebreid getoerd. Het is het gedurfde, mooie en krachtige geluid van Tears For Fears die zichzelf weer bij elkaar hebben gevonden.

Deel: