Rapidman is een nieuwe jazzband uit Gent met daarin een stel topmuzikanten die hun sporen verdienden bij bands als Flat Earth Society, Arno, Nordmann, Arsenal, Isolde, Soulsister en meer. Noem het dus gerust een supergroep. Een supergroep bestaande uit Peter Delannoye, Mirko Banovic, Rob Banken, Dries Geusens en Matthias De Waele. Een supergroep dus, en niet zomaar een! De groepsnaam? Die vergeet je niet meer eens je de unieke sound van dit vijftal leert kennen; de band is namelijk veel meer dan de som van de afzonderlijke delen: 1+1+1+1+1=Rapidman.

Rapidman is een collectief dat je alle hoeken van de kamer kan laten zien zonder de controle te verliezen, en dat je voortdurend laat voelen dat het zindert en knarst. Met knallende energie, zangerige lyriek en catchy melodieën voegt het vijftal de jazztraditie naadloos samen met uiteenlopende invloeden uit de rock en experimentele elektronische muziek.

De mannen laten zich inspireren door analoge soundscapes, willen een vernieuwende filmische trance creëren bij de luisteraar, en omschrijven hun sound als “vrijheid, eigenheid, sterke zangerige melodieën onderbouwd door een fantasierijke groove, geboetseerd met wilde, ongedefinieerde en dromerige elektronica.” Hun eerste EP ‘Gafanoto’ verscheen in november 2021 via Solidude Records / N.E.W.S. Distribution op alle grote digitale platformen en gaf een duidelijke kijk in de keuken. Een smakelijk hoofdgerecht, waarbij het wachten was op het dessertje.

Dat dessertje is er nu, in de vorm van de nieuwe single ‘Slechgaan’. Deze doet denken aan een rustige versie van bands als Snarky Puppy en Forq, maar dan leunend richting het experimentelere spel van Miles Davis, Andrew D’Angelo en Nils Wogram. Een eerste album (vinyl en digitaal), waar ook ‘Slechgaan’ op te vinden is, komt er aan en wordt eind maart uitgebracht. ‘Slechgaan’ komt officieel vrijdag uit, maar Maxazine zou Maxazine niet zijn als we dit geweldige nummer al een dag eerder aan jullie mochten laten horen. Met artwork van Artwork Domenique Brouwers is dit een single die klinkt zoals ‘ie er uit ziet: Complexe maar vloeiende lijnen die uitmonden in een gladgestreken geheel met een eigen gezicht.

Rapidman’s ‘Slechgaan’ gaat nu in première, hier op Maxazine.

Deel: