Ruben Hein is een gevierd popmuzikant, componist, presentator en orkestleider. Hij heeft vier studioplaten op zijn naam staan. Won meerdere Soul & Jazz Awards én de Edison publieksprijs. Ook bracht hij een live album uit met het Metropole Orkest, was hij een tijdje lid van de bekende Britse indie-formatie Fink en is hij twee jaar artistiek leider geweest bij het Nationaal Jeugd Jazz Orkest.

Bij het grote publiek is Ruben vooral bekend dankzij zijn deelname aan het tv-programma Wie Is De Mol? en Linda’s Zomerweken. Ruben componeerde de soundtrack van de driedelige docuserie ‘Op De Vlucht’, dat het verhaal van zijn familie vertelt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Rubens komende muziekproject is geïnspireerd op een expeditie naar Antarctica.

Begin 2020, vlak voordat de pandemie uitbreekt, bevindt Ruben zich op een boot in de Zuidpool, omgeven door eindeloze zeespiegels, pinguïnkoloniën, walvissen en verlaten nederzettingen. Tijdens deze Artist In Residency legt hij in een ministudio in zijn cabine op het schip de eerste ideeën vast voor zijn nieuwe project.

Ruben vroeg zich namelijk af of er een manier zou kunnen bestaan om die twee diep gekoesterde interesses natuur en muziek met elkaar te combineren. Zijn expeditie naar de Zuidpool aan boord van het zeeschip de Hondius leverde bijzondere ervaringen op die intrinsiek werden verweven in de nieuwe muziek van Ruben.

De single ‘Guard Down’ bijvoorbeeld is ontsproten uit die euforische, emotioneel beladen tijd aan het uiteinde van de wereld. Ruben’s verwondering ging gepaard met een besef: hoe overweldigend de natuur ook is, het is tegelijkertijd een fragiele levenscyclus die eenvoudig verstoord kan worden, met desastreuze gevolgen.

De natuur biedt echter niet alleen volop inspiratie voor het songs schrijven, maar zet vooral aan tot stevig nadenken én handelen. Ruben heeft met ‘OCEANS’ zijn liefde voor de natuur omgezet in teksten die benadrukken dat het tijd is om zelf actie te ondernemen. Niet alleen voor het behoud van grootschalige natuurgebieden ver van huis, maar zeker ook van de natuur in je eigen omgeving.
Ruben zet met dit project daad bij woord door een samenwerking met Natuurmonumenten, waarbij voor elk verkocht album een boom zal worden geplant. Uiteindelijk zal dit resulteren in een heus nieuw bos ter compensatie van CO2 uitstoot.

De ‘OCEANS’ LP zal worden uitgebracht in een bedrukte buitenhoes van plantbaar bloemetjespapier, een extra geste voor de natuur en de luisteraar om eigen tuin of balkon op te fleuren met bijen aantrekkende bloemen. Met dit project laat Ruben zien dat we samen, zowel met grote als kleine gebaren, bewust kunnen worden van de noodzaak van natuurbehoud en er zeker ook actief aan kunnen bijdragen.

Over de trip naar Antarctica is bovendien de documentaire ‘Sounds of the South’, geregisseerd door Hubert Neufeld, al op meerdere filmfestivals wereldwijd in premiere gegaan.

Tijdens het opnameproces van het album omarmt Ruben de troost en de verwondering van het altijd onderweg zijn, de constante intuïtieve beweging. In plaats van een specifiek muzikaal kader uit te snijden, volgt hij de impuls die natuurlijkerwijs opwelt in het bijzijn van producer Ferdy van der Singel en vaste band bestaande Wessel Herbschleb, Julian du Perron en Nicky Hustinx. Op deze verzameling liedjes komt Rubens veelzijdigheid en talent als songwriter meer naar voren dan ooit: het is een een volledige overgave aan de roes van ideeën en richtingen. Ruben Hein laat zijn nieuwsgierigheid voor het leven aan het roer.

Naar aanleiding van het album en de boodschap zal Ruben na vier jaar weer een club tour ondernemen, samen met de band waarmee hij het album opnam. Ze doen daarbij de volgende zalen aan op een zoveel mogelijk CO2 vrije wijze.

Deel: