Op 14 januari brengt trompettist Michael Varekamp zijn veertiende album ‘Spirits’ uit. ‘Spirits’ is het muzikale verhaal over de spirituele achtergrond van Michael Varekamp. Zoals bij velen gaf de pandemie bij gebrek aan externe prikkels aanleiding tot zelfreflectie. Dit leidde tot een innerlijke reis naar zijn artistieke essentie. Er diende zich een bonte mengeling van inspiratiebronnen aan. Voorouders uit diverse windstreken als Trinidad & Tobago, Noord Afrika en Frankrijk, van uiteenlopende muzikale voorbeelden zoals Miles Davis, Louis Armstrong, Wayne Shorter en Toumani Diabaté en natuurlijk zijn eigen kinderen.

Michael Varekamp (1968, Rotterdam) is trompettist, zanger, componist, organisator, radiomaker, theaterproducent en bandleider. Hij groeit op in een oer-Hollands dorp en is tien jaar als hij een LP van Louis Armstrong vindt in de platenkast van zijn vader. Hij denkt maar één ding: “dit wil ik later ook!” Een decennium later studeert hij cum laude af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Sindsdien treedt hij op over de gehele wereld. Van New York tot Wellington en van Helsinki tot Johannesburg.

De muziek op Spirits door Michael Varekamp en zijn muzikale vriendengroep is ruimtelijk en uitgerekt en verzinkt in klanken. Soms van het ene naar het andere uiterste en soms juist steeds dieper gravend in een groove of klankbeeld. Het gehele gezelschap gaat een intuïtieve verbinding aan waarbij ieder put uit zijn eigen achtergrond en artistieke bibliotheek. Dit levert de intense en kleurrijke muziek van Spirits op waarbij het meditatieve element niet wordt geschuwd.

Michael werkte samen met ondermeer Fra Fra Sound, Scott Hamilton, David Murray, Lester Bowie, Branford Marsalis en Miles Davis’ alumnus Sonny Fortune. Hij speelt op uiteenlopende podia in de wereld zoals het Havanna Jazzfestival, North Sea Jazz, Jazz at Lincoln Center, Birdland en het Koninklijk Concertgebouw. Michael won de Kobe Award in Japan en werkte als enige Europeaan met Jazzmobile Inc. in New York van Billie Taylor.

De bezetting van Varekamp’s vast band bestaat uit Erik Kooger op drums, Harry Emmery op bas, Wiboud Burkens op toetsen en de uit Rusland afkomstige tenorsaxofonist Dmitri Chapeau. De lijnen van dit gezelschap zijn lang en diep, en de samenwerking gaat soms al dertig jaar terug. Hoewel altijd actief binnen de verschillende stijlen in de jazz ligt de basis van deze veelzijdigheid in het besef dat de hele jazzgeschiedenis één is. Momenteel tourt Michael langs de Nederlandse theaters met zijn gezelschap The Legends (co-leader met Wiboud Burkens) waarmee hij muziektheatervoorstellingen maakt zoals ‘Miles!’ en ‘Swingin’ Paris’.

Deel: