‘It’s Me Babe’ is de tweede single van het aanstaande album ‘Saudade’ van de Deens-Nederlandse band Subterranean Street Society. Net als voorganger ‘One And A Half Men Tent’ is het een breakup song en speelt het een hoofdrol in de verhaallijn van ‘Saudade’. Het album verschijnt op 11 februari op vinyl, cd en digitaal en wordt op 12 februari gepresenteerd in de Amsterdamse Melkweg.

Subterranean Street Society bestaat naast Puggaard-Müller uit Ivo Schot (bas/gitaar/zang) en Joost Koevoets (drums/tape noise/zang) en maakt een mix van folk, alternative en grunge, met poëtische verhalen over tragische helden, romantische liefdes en zwervende zielen. Kwetsbare storytelling met een manisch randje, gebaseerd op een leven van reizen tussen zalen, festivals en het spelen op de straten van Europa. Live is de band ruig, explosief en onvoorspelbaar, een sound en attitude die het trio sinds 2016 exporteert over de hele wereld, met shows in Nederland, Duitsland, Denemarken, Engeland, Italië, Rusland en Nieuw-Zeeland.

Net als het aanstaande ‘Saudade’ had het vorige album van de band een conceptueel karakter. Op ‘Twelve Steps’ (2020) is alcoholisme het thema, geïnspireerd door de strijd van Puggaard-Müllers vader tegen deze verslaving. Het leverde lovende besprekingen op in nationale dagbladen en magazines, en muziek van de band is ook te horen in de Noorse Netflix-serie ‘Ragnarok’.

De zeven nummers op ‘Saudade’ zijn geschreven door Puggaard-Müller in een turbulente periode van zijn liefdesleven. Nadat hij de relatie met zijn Nederlandse minnares verbreekt, trekt hij couch-surfend door Amsterdam, twijfelend of hij terug naar Denemarken zou gaan of niet. De band is nu zijn grootste liefde en reden om te blijven, maar dan ontmoet hij ook een andere vrouw in Amsterdam. Zowel deze vrouw als zijn oude liefde zijn bekende singer-songwriters, die in verschillende delen van de stad wonen. Zijn onvermogen om in deze voor hem moeilijke situatie een nieuwe relatie aan te gaan resulteert in opnieuw liefdesverdriet. In die toestand en in een laatste poging zijn geliefde terug te winnen, schrijft hij ‘It’s Me Babe’ en reist vervolgens met zijn gitaar af naar Portugal, waar hij geïnspireerd raakt door de nationale volksmuziek en de liedjes op de tweede helft van ‘Saudade’ ontstaan. Niet voor niets is de albumtitel een Portugees woord, wat zoveel betekent als een mix van melancholische gevoelens, veelal gebruikt in de context met de fado.

Het lang uitgerekte ‘It’s Me Babe’ – een toespeling op Bob Dylans klassieker ‘It Ain’t Me Babe’ – bouwt gestaag op rondom een ingehouden gespeelde gitaarpartij. Terwijl de van origine Deense zanger Louis Puggaard-Müller met aanzwellende overtuiging zingt over wat uiteindelijk het begin van het einde van zijn relatie met een tweede Amsterdamse vrouw blijkt, krijgt de uitgestrekte spanningsboog met bombastisch muzikaal decorum en harmonieuze koorzang fraai vorm.

Deel: