Zoals iedere vrijdag heeft Maxazine redactie de New Music Friday Maxazine Playlist op Spotify weer vernieuwd. Onze redactie, onder de bezielende, strenge, en soms zelfs angstaanjagend fanatieke leiding van Perry, onze platenbaas, heeft opnieuw een lijst van maar liefst zestig tracks samengesteld uit de meest verschillende genres. Enige overeenkomst is dat ze allemaal hagelnieuw in de vitrines van de platenmaatschappijen en in de webshops liggen.

De microscopisch fijne druppeltjes die zich aan haar wenkbrauwen hebben gehecht reflecteren het diffuse licht van de zon die nauwelijks door de mist heen breekt. Toen Karlijn begon aan haar dagelijkse hardloopronde van 8 kilometer over de vlakke fietspaden in haar polder was het nog stikdonker. Toen ze buiten, onder het afdak haar hardloopschoenen had aangedaan zat haar Duitse Herder al op haar te wachten. Ook de hond had zijn ochtendritueel. Hij ging altijd met Karlijn mee.

Eenmaal buiten het erf, nadat ze eerst een tiental minuten wat rek en streng oefeningen had gedaan om haar spieren wakker te maken en op te warmen, was Karlijn begonnen. Karlijn wist dat ze, na jarenlange training, een schema aan kan houden van 12 kilometer per uur. 200 meter per minuut, vijf minuten per kilometer, 40 minuten voor haar dagelijkse run. Inclusief aankleden, en opwarmen was dat precies een uur. Sneller gaan hoeft niet, nergens voor nodig. Een uur blijft altijd een uur.

Na 400 meter rechtsaf de dijk op. De hond rende voor haar uit, zonder te blaffen. Ook hij kende het ochtendritueel en deed gewoon mee. Vanochtend had Karlijn haar volledig opgeladen high end earbuds bijna vergeten. Raar eigenlijk, want sinds ze deze als cadeau had gekregen van haar vader en moeder, voor haar zesentwintigste verjaardag, ging ze eigenlijk nooit meer zonder de deur uit. Okay, het waren eigenlijk geen ‘normale oordopjes’ om muziek te luisteren. Het was een professioneel ‘in ear’ monitoring systeem dat ze vooral op het podium met haar band gebruikte. Maar hoe heerlijk de New Music Friday Maxazine Playlist op dat systeem klonk! Ze verdronk bijna in de muziek tijdens haar hardloopronde.

Deze week hoort Karlijn nieuwe tracks van onder anderen: Fleetfoxes, Nienke Dingemans, Khruangbin, Alicia Keys, Johnny Marr en Ilse de Lange. Op die manier zijn de acht kilometer een fluitje van een cent. De hond rent voor haar uit. De kilometers leggen zich achter haar opnieuw vleiend neer in de polder.

Deel: