Hij is er weer: De wekelijkse Maxazine België Playlist op Spotify. Iedere week weer vernieuwd met een aantal nieuwe tracks. De beste nieuwe muziek, muziek uit onze concertverslagen en cd-recensies, interviews en nieuws, aangevuld met een aantal ‘speciale tips’ van onze recensenten. Een nieuwe lijst met de beste muziek van Belgische bodem, speciaal samengesteld voor jullie. Enkele nummers blijven staan, enkele nummers vervangen we door nieuwere, betere, maar in ieder geval: andere tracks. Vandaag de nieuwe lijst…

Er ligt een dikke laag ochtendmist over de akkers als Wim er met zijn hoge rubberen laarzen doorheen loopt. Zijn hond, een Portugese waterhond, loopt naast hem, klaar om in actie te komen wanneer Wim zijn vletbuks omhoog heft om op een vlucht wilde eenden te schieten.

Nu, midden in het jachtseizoen voor wilde eenden, dat tot 31 januari loopt, vindt Wim het op zijn mooist als hij buiten gaat. Net voor zonsopgang stapt hij met zijn hond de velden in, op weg naar het water. De akkers zijn gerooid, op sommigen staat nog overgeschoten mais, de moeite van het rooien blijkbaar niet waard. Pas als de eerste stralen van een sterk verzwakte zon over de horizon vallen, kun je de mist pas goed zien. Als dikke plakken, traag bewegende geesten beweegt het zich over het land, vastbesloten de strijd pas op te geven als de zon de bodem voldoende heeft verwarmd, waardoor de strijd opgegeven moet worden. Vervlogen in lucht, om morgenvroeg pas weer terug te komen.

Drie kwartier trekken man en hond zo samen over de velden. Opvallend genoeg zag Wim al een sneeuwgors. Die was er vroeg bij dit jaar! De tocht vanuit Schotland of zelfs IJsland moet enorm zwaar zijn voor zo’n klein vogeltje. De wonderen der natuur. Aangekomen bij de rietkraag kon Wim de eenden al horen. Hij wist, door zijn jarenlange ervaring precies waar hij ze kon vinden en wanneer. Alois, zijn hond begon duidelijk meer attent te worden en ging vast een paar meter voor Wim uitlopen, terwijl hij veelvuldig omkeek.

Wim had er nooit voor gekozen een eendenkooi of een lokeend te gebruiken. Hij zocht zijn beste plek op en liet de eenden achter de rietkraag opschrikken door op een fluitje te blazen. Hij kon horen hoe de eenden opstegen en welke richting ze kozen. Razendsnel hief Wim zijn vletbuks en het schot hagel raakte drie eenden terwijl ze over de akker weg wilden vliegen. Een kort, klikkend commando was vervolgens genoeg voor Alois om de eenden te apporteren.

Met de eenden in zijn jacht tas, en de zon in de rug, aanvaarden Wim en Aloïs de terugweg. Stilte viel over de velden. In de verte stak een vos het veld over. Wim genoot van deze ochtenden. Op de weg terug naar de parkeerplaats luisterde hij steevast via zijn bluetooth oortjes naar de Spotify Maxazine België Playlist. Elke week weer de beste nieuwe nummers, samengebracht op een prachtige playlist, zo bleef hij altijd op de hoogte van de nieuwste releases.

Deze week waren er lekker veel nieuwe Nederlandse artiesten opgenomen op de lijst, zoals een magistrale nieuwe track van Thomas Azier, maar ook een opwindende nieuwe track van Porcupine Tree stond erop, de nieuwe van Pip Blom en Bruno Mars. Heerlijk. Volgende week Vrijdag is er weer een nieuwe dacht Wim en trok zijn kraag nog eens wat hoger.

Deel: