Veel artiesten hebben in hun carrière te maken gehad met het aanvragen van een lening. Of het nu een lening was om een huis of studio te kunnen kopen, een busje voor de instrumenten, of wellicht een lening voor de instrumenten zelf; Als het nodig was, moest er geld komen. Of dat nu van ouders, vrienden, of van de bank of andere financiële instantie was.

Maar niet alleen muzikanten, ook muziekliefhebbers hebben met grote regelmaat een lening nodig. Een nieuwe auto, een verre reis, (tweede) hypotheek of een verbouwing; het zijn allemaal leningen die heel normaal leken om af te spreken zonder de financiële kredietverstrekkers hierbij te wantrouwen.

Misbruik

Door de jaren heen hebben banken, zoals de ING, echter veelvuldig misbruik gemaakt van de wisselende rentetarieven over deze leningen. Als de marktrente steeg, steeg ook de rente die de muzikant betaalde, logisch. Maar als de marktrente daalde, daalde de te betalen rente vaak niet of niet compleet mee. En dat is nu juist wat niet mocht. Daardoor hebben, onder andere muzikanten, jarenlang veel te veel rente betaald. Het teveel kan variëren tussen enkele honderen tot vele duizenden euro’s.

Teveel betaalde rente

Met enkele banken zijn inmiddels door de consumentenbond al afspraken gemaakt over compensatie, maar bij bijvoorbeeld door aan de ING teveel betaalde rente, moet nog worden gecompenseerd. In het verleden zijn banken die al wel compenseerden, betrapt op ongunstige compensaties, waarbij er slechts een fractie van de schade is terug betaald. Particulieren die niet volledig in de materie zitten, worden daarbij snel overbluft en trappen in het te lage compensatiebedrag.

Muziek maken

Instanties als Qollect proberen de particulier hierbij te helpen om samen een zo hoog mogelijke compensatie bedrag te verkrijgen. Veel muzikanten zullen daarbij geholpen zijn, omdat een echter muzikant niets liever wil dan muziek maken. Financiële zaken laten ze liever aan de expert over. Dat kan nu door aan te sluiten bij het initiatief van de jonge onderneming. Deze is gericht om achter de banken aan te gaan en het geld bij de rechtmatige eigenaar te doen eindigen. Dat lukte hun experts inmiddels al bij bijvoorbeeld Fortis, Airbnb en A.S.R..

Experts van Qollect

Het is voor iedere muzikant, of muziekliefhebber in het algemeen, zaak om zo snel mogelijk achter zijn of haar teveel betaalde rente aan te gaan en de claim aan de experts over te laten voor de beste resultaten. Waar de muzikant mogelijk enkele honderden of duizenden euro’s heeft te winnen, heeft de bank miljoenen te verliezen. In zo’n geval is het fijn om samen op te trekken met mensen die de muzikant de zorg uit handen nemen. Zoals de experts van Qollect.

Deel: