De Zac Brown Band brak gelijk door met hun eerste single ‘Chicken Fried’, wat tot heden nog altijd de grootste hit is van de band. Dit wil absoluut niet zeggen dat deze band een one hit wonder is. Integendeel zelfs, van hun eerste 10 singles belandden er 8 op de eerste plaats van de country charts, de overige 2 eindigden op plek 2. Dat mag je dus gerust een superstart noemen. Ook zijn al hun albums, met uitzondering van hun eerste, zelf uitgebrachte album minimaal in de top 10 van de country en de US-billboards beland, waarvan merendeel ook op de hoogste plaats. Gaat hun nieuwe album ‘The Comeback’ dat ook lukken?

Met zulke statistieken blijf je jezelf toch afvragen waarom het met country nog steeds niet altijd wil lukken hier in Europa. In thuisland de Verenigde Staten verkoopt deze Zac Brown Band met gemak stadia uit en toch heeft de groep, net zoals het gros van de, zeker, modernere grote country namen de oversteek naar Europa nog nooit durven maken. En dat terwijl ik merk dat dit soort muziek in ieder geval in Nederland steeds meer aanhangers krijgt en er dus een groeiende markt voor deze muziek is.

Zac Brown Band werd opgericht in Georgia in 2002 door hoe kan het ook anders: Zac Brown. In 2005 brachten zij zelf hun eerste album uit. Hierdoor kwam er interesse van een major label. ‘The Foundation’ uit 2008, wat hun eerste album was voor dat label, werd dus direct een groot, zeer groot succes. Hierna volgde nog louter successen als je kijkt naar de hitlijsten. Hun muziek kenmerkt zich onder andere door de veelal vrolijk klinkende liedjes en de fantastische samenzang, want de band is nou niet bepaald klein zullen we maar zeggen. Laat er echter geen misverstand over bestaan dat de Zac Brown Band alleen maar vrolijke liedjes kan maken, luister hiervoor eens naar een van de mooiste powerballads van de laatste 10 jaar ‘Colder Weather’.

Toch moet gezegd dat het voorgaande album ‘The Owl’ minder goed werd ontvangen door de fans en dat snap ik volledig. Hierop stapte de band wat af van hun sound en werd besloten er een hele hoop moderne saus overheen te gooien, instrumenten werden vervangen door computergestuurde dingen en een autotune was ook te horen. Natuurlijk staan er wel wat leuke nummers op maar dat album is voor mij en vele fans de domper in de dusver erg sterke discografie.

Hoe blij worden we dan van eerste single ‘Same Boat’ dat je weer laat terugdenken aan successingles ‘Toes’ en ‘Chicken Fried’. De bekende en geliefde sound is helemaal terug! De computer heeft weer plaatsgemaakt voor instrumenten en er zijn weer een aantal bekende gastartiesten te vinden. Gregory Porter en Marcus King zijn te horen op de nieuwe plaat.

Met laatstgenoemde wordt het nummer ‘Stubborn Pride’ opgenomen. Dit nummer is wellicht het beste nummer op de hele plaat. Hier zit werkelijk alles in, het heeft dat ook een lengte van dik zeven minuten. King staat natuurlijk bekend om zijn gitaarkunsten en krijgt hier voldoende ruimte om die ten gehore te brengen. Ook een koor is te horen en de vocalen van Zac Brown en Marcus King passen mooi in het geheel. Een ander nummer dat ook meedoet voor beste nummer op de plaat is de titeltrack ‘The Comeback’. Dit is zo’n track die in je hoofd blijft zitten en wederom een nummer dat voor een goede vibe zorgt. Dit heeft mede te maken met de tekst. Dit nummer gaat over uit het dal weer omhoog kruipen. ‘’When you hit rock bottom, the only way is up’’. Met name de gevolgen van maatregels van de corona te horen in de tekst en dat we daar allen langzaam uitkruipen. De band zingt onder andere ook: ‘No singing n the stage, yeah we know how you feel’’.

Voor de meer countryrockliefhebber heeft dit album ook een nummer. ‘GA Glay’ is een echte rocker met goede riff en solo. Zo vaak hoor je deze band dit niet doen, dus een erg aangename verassing. Mogen ze vaker doen.

We kunnen dus concluderen dat ‘The Comeback’ niet alleen hun comeback is dat ze weer mogen en kunnen toeren, deze naam heeft in zekere zin ook zeker te maken met het feit dat ze terug zijn bij hun sound. Toch weten ze te verassen met nummers als ‘GA Clay’. Voor iedere modern country liefhebber is dit een hele grote aanrader. De Zac Brown Band brengt een erg sterk album uit met ‘The Comeback’. Ze zijn nu helemaal terug! (9/10) (Home Grown Music)

Deel: