U2, een van meest spraakmakendste bands van deze tijd, qua muziek en act. Dat blijkt ook uit de vele tribute bands die daardoor zijn ontstaan. Een van die tribute bands is het Drunense U2pia (youtoopia). Eind deze maand geven zij een Farewell concert in de Voorste Venne, waar anders dan in hun woonplaats. We zitten samen met de band en praten over de historie, het heden en wie weet ook nog de toekomst.

Aan tafel de huidige bezetting met een afwezige de organist Richard Westbroek die zijn woonplaats Drunen heeft geruild voor ‘ergens’ in Frankrijk. Wel aanwezig is de rest: Hans Spee (Gitaar), William Mimpen (Drums), Richard van Seeters (Bas) en zanger Eric van Kessel. Als extra is producer van de show Ruben van Seeters aangeschoven die onlangs is afgestudeerd aan de Herman Brood Rockacademie en hard aan de weg timmert.

Iets meer dan 40 jaar terug begint het allemaal op de JP van Rooij Mavo. Hans, Eric en William speelden in de schoolband met de illustere naam de Jehova’s. Eric mocht daar, na wat lessen van William een paar nummers mee drummen. Na die ervaring zijn Hans en Eric een bandje begonnen onder de naam Skill. Eric ging daar verder met drummen omdat William een veel betere drummer was en zich meer toe wilde leggen op de wat hardere, ruigere muziek. We praten inmiddels 1981. De gitarist was er, de drummer was er en de zangeres was er. Wat ontbrak was een bassist. Aanbellen bij het ouderlijk huis van Richard leek Hans en Eric een goed idee. Na binnenkomst werden de heren doorverwezen naar het kamertje van Richard waar hij op zijn bas zat te spelen. Op het verzoek om maar eens wat van zijn kunnen te laten zien speelde Richard als auditie de bas partij van ‘Another one Bites the Dust’ van Queen. Onverrichter zake verlieten de beide heren het kamertje van Richard en buiten hadden Hans en Eric deze legendarische conversatie: “Dat is niet echt een talent” waarop Eric reageerde met “maar ik denk wel dat hij goed bier kan halen”. Kortom Richard werd ingelijfd en de band was compleet totdat de zangeres besloot de band te verlaten en Eric achter de microfoon ging staan. Nieuw probleem, waar vinden we een drummer? Van de toenmalige vriendenkring ontbrak een naam in de band en dat was die van William. Dus William werd een keer uitgenodigd om een gastoptreden mee te doen in de vaste veronderstelling dat hij daarna zou blijven. Vanaf dat moment was William niet meer After Dark maar Relèvement 82, de nieuwe bandnaam van de 4 vrienden.

Met deze band toerde de jongens door geheel Nederland met als een van de hoogtepunten de openingsact op Paaspop. Toen nog een festival van één dag in de manege in Schijndel. Volgens zeggen waren zij de eerste openingsact die een toegift moest spelen. De muziekstijl toen werd getypeerd als new wave. Op de single ‘Red Hair, Glad Song’ hoor je al iets van het stemgeluid van Bono.

De invloeden van U2 waren al zeer duidelijk aanwezig in hun muziek. Dat werd ook opgemerkt door de pers die de vergelijking met U2 maakte en de band verweet geen eigen sound te hebben. Resultaat, het werd allemaal wat minder qua activiteiten met Relèvement 82 tot Amnesty Internationaal in 1996 vroeg of ze voor een benefiet een U2 set wilde spelen. Evenzo WarChild, Vlinderkind en vele goede doelen volgden. Zoals de zanger het noemde ‘een goede doelen band’. Wat tot resultaat had was de oprichting van U2pia.

We tellen 1996. Het voelde heerlijk om U2 te vertolken en wel in volle glorie. Zoals de mannen zeiden het verschil tussen een coverband en een tribute band: “een coverband speelt nummers van een ander en dat kunnen er velen zijn, een tributeband beperkt zich tot het brengen van nummers van één band en kruipt ook in de huid van die band”. Na die goede doelen concerten was de geboorte van U2pia dus een feit. De naam bestaat uit een samentrekking van U2, Zooropa en Utopie. Dat er een zaal in Drunen, waar de heren overigens veel verbleven, Utopia heette had niks met de naamgeving te maken, maar was een bijkomstigheid. Zoals Hans zei “eenieder kan zijn eigen invulling aan de naam geven en als de Drunenaren de zaal Utopia eraan willen verbinden prima toch”.

Als een van de eerste tributebands in Nederland, inmiddels 25 jaar oud, is de band uitgegroeid tot een fenomeen. Een traditie ontstond in Drunen. U2pia speelde op Tweede Kerstdag in Utopia. En jawel elk jaar uitverkocht jarenlang. De vertolking van U2 is fenomenaal. Het stemgeluid van Eric en de muzikale kracht van de overige muzikanten is geweldig. Mooi is dat in al die jaren van zijn bestaan het publiek is meegegroeid. Vroeger was het vooral iets ouder publiek maar nu zien ze de laatste jaren dat de mengeling zo mooi is 50% van 40-60 en 50% jeugd. Dat geeft die bijzondere sfeer tijdens die concerten, jong en oud hebben een geweldige avond. Met soms gastoptredens van één van de kinderen van de bandleden.

U2pia staat als een huis. Dit afscheidsconcert had vorig jaar moeten plaatsvinden maar door Corona kon dat niet doorgaan. Nu wel. Op 30 Oktober is het zover. U2pia’s Farewell Concert. Uitverkocht, dat is zeker. Ja ,wel met de geldende Coronaregels in het achterhoofd 75% publieksbezetting. U2pia gaan de fans missen en dat is een grote menigte. Waarom stopt deze prachtige tributeband dan zult u zich afvragen. De reden dat U2pia het besluit heeft moeten nemen, is dat het meest kwetsbaarste ‘instrument’ ook aan slijtage onderhevig is en daardoor zanger Eric van Kessel in lagere regionen beter uit de voeten kan dan in de hoge noten van Bono (hij heeft 3 octaven bereik, voor de kenners). En zo perfectionistisch als de band is, hebben ze besloten deze stap te moeten nemen en om afscheid te nemen van het U2 repertoire. Bijna goed is voor de band nooit goed genoeg geweest het moet nu eenmaal perfect zijn.

Wat er daarna met de muzikanten gaat gebeuren, want muziek blijven ze maken, is nog onzeker. Hun vriendschap van meer dan 40 jaar, hoe bijzonder is dat, zal blijven bestaan en de bindende factor zal zeker bestaan uit samen muziek maken. In welke vorm of hoe is nog niet strak omlijnd. Aan het enthousiasme van deze 4 mensen te horen verwacht en hoop ik dat we ze ooit in een andere hoedanigheid nog eens terug zullen horen of zien. De 30ste is de laatste keer U2pia in de Voorste Venne.

Foto (v.l.n.r. William Mimpen, Eric van Kessel, Richard van Seeters en Hans Spee) (c) Rob Verbrugge.

Deel: