Vrijdagavond 22 oktober, de herfst is weer aanwezig in ons land. Het is vroeg duister en het weer is  guur. Tijd om heerlijk bij een optreden aanwezig te zijn van zangeres Blackbird (Merel Koman) in Muziekcentrum De Bosuil. Na lange onzekere tijden van Corona is het voor elke artiest een hele opluchting om weer te kunnen optreden en dat te doen waar de passie van overloopt, namelijk voor het publiek weer muziek te maken. Vele optredens werden gecanceld of verplaatst en niet alleen de artiest is blij, maar ook de theaters en de zalen zijn weer blij dat ze hun gasten weer kunnen verwelkomen.

Suzy V

Blackbird kwam naar Weert om haar debuutalbum te promoten; de vetste show die ze ooit heeft gegeven, aldus Blackbird. Suzy V (Suzanne ten Brink ) was het voorprogramma. Zij had een heerlijke sound, deze nog jonge singer-songwriter. Haar geluid ligt lekker in het gehoor. Ze opende met het nummer ‘Sound of the Sea’, waarna ze vervolgde met ‘Pages’ en ‘Lola’. Heerlijke muziek om te beluisteren terwijl het koud is buiten en binnen de open haard aan is. De sound van Suzy V over je geluidsboxen binnen laten komen met een glaasje wijn in de hand.

Aan deze Nederlands-Siciliaanse dame kon men wel merken dat zij weet hoe je muziek maakt. Bij het nummer ‘June’ vertelde ze dat er wel eens meisjes waren die een vriend van haar afpakten, maar terwijl ze eindigde met ‘Storm Inside’ was het duidelijk dat Nederland weer een supertalent rijker is.

Blackbird

Blackbird betrad het podium en ook zij had een megabehoefte om het publiek een heerlijke avond te bezorgen. Haar tour is gestart op 20 oktober in Doornroosje in Nijmegen en die eerste show was vrijwel meteen uitverkocht. Haar debuutalbum met haar eigen naam ‘Blackbird’ bevat teksten over de dagelijkse gang van zaken en heerlijke muziek. In de teksten van haar nummers hoorde je wat ze zelf allemaal heeft meegemaakt zoals liefdesverdriet, eenzaamheid, angst voor verlies, relaties en natuurlijk zelfkennis. Allemaal dingen waar wij als mensen mee te maken hebben, vrijwel iedereen heeft dit dan ook zelf  meegemaakt en we kunnen ons daarom zo goed kunnen inleven in wat Blackbird ons te vertellen heeft in haar nummers.

Het aanwezige publiek in Weert was enorm blij om weer erop uit te mogen gaan en weer een concert te kunnen bezoeken. Blackbird opende met het nummer ‘Restless’, waarbij de toon meteen gezet was. Deze temperamentvolle zangeres is mooi om naar te kijken en had een stem volume van een krachtpatser. Het was dan ook heerlijk om haar goede muziek te horen en te zien met welke passie Merel (Blackbird) op het podium stond.

Ze gooide haar blonde lokken van links naar rechts en vol overgave liep ze over het podium met haar microfoon in de aanslag. De passie bracht ze goed over naar de toeschouwers; Haar stem koppelde souplesse en kracht, wat werd vertaald in haar songs. Merel beleefde intens en dat kon je horen.
Blackbird heeft haar eigen songs geschreven, zelf haar band om haar heen verzameld en zelf elke zakcent aan deze plaat besteed. Het heft in eigen handen nemen is haar toverwoord. De baas worden over je eigen leven. Lef hebben, daar gaat het volgens deze powervrouw om.

Sterke muzikanten

Op het podium rondom Blackbird waren vijf sterke muzikanten aanwezig. Drie gitaristen, een keyboard speler en de drummer, die samen een geweldig samenspel brachten. De onderwerpen in de songs van Blackbird zijn voor ieder zo herkenbaar. De eeuwige discussie in de liefde en op haar setlist spraken de nummers dan ook voor zich. Nummers als ‘Lost in de middle’ over het scheiden van een liefde, ‘Lovers & Strangers’, waarbij je beseft dat je geliefde van gisteren twee weken later alweer een totale vreemde voor je is. Maar ook vreemdgaan (‘Tell Your Mama’) en nummers als ‘Eyes Of A Lion’, ‘Better Say Goodbye’, die de weg richting het afscheid nemen beschrijven.

Het kon bij Blackbird echter ook de andere kant op. Zo bezong ‘Moonshine Motel’ die grote reis, de roadtrip naar het onbekende. Eindelijk gaan doen wat je altijd al wilde. Maar dan blijkt de ander duidelijk niet klaar voor een relatie, om dan tot het besef te komen: misschien jij ook wel niet (‘Never Ready’). Waardoor het gehele liefdesproces zo ongeveer bezongen werd door de in het Limburgse Kessel opgegroeide zangeres.

Ja, Blackbird heeft het allemaal meegemaakt en kan er over meepraten, waardoor de nummers sterk overkwamen. Het publiek vond het te gek, en al met al was het een geslaagd optreden. Blackbird heeft iedereen stof tot nadenken gegeven, zodat ieder tevreden huiswaarts ging om eens goed naar zijn of haar eigen verhaal te kijken.

Foto’s (c) Patrick Strouken

Deel: