Zoals iedere vrijdag heeft Maxazine redactie de New Music Friday Maxazine Playlist op Spotify weer vernieuwd. Onze redactie, onder de bezielende, strenge, en soms zelfs angstaanjagend fanatieke leiding van Perry, onze platenbaas, heeft opnieuw een lijst van maar liefst zestig tracks samengesteld uit de meest verschillende genres. Enige overeenkomst is dat ze allemaal hagelnieuw in de vitrines van de platenmaatschappijen en in de webshops liggen.

Verveeld keek Martine uit het door regendruppels gegeselde raam waarmee ze uitkeek op de grijze vrijdagochtend in haar slaperige buitenwijk van de middelgrote plattelandsgemeente waar ze al haar hele saaie leven lang woonde. Een leven zonder enig vooruitzicht op verbetering, zo dacht ze deze ochtend voor de zoveelste keer. Saai tot in de eeuwigheid. Verdoemd te sterven als een maagd zonder werk, zonder partner, zonder rijkdom, zonder een rugzak vol ervaringen, zonder geluk, zonder verhalen te vertellen, zonder dat ook maar ooit iemand haar een compliment had gemaakt over haar toch niet onaantrekkelijke bleke gezicht dat nauwelijks zonlicht zag.

Vanwege dat gebrek aan zonlicht nam ze elke ochtend, terwijl ze door haar raam keek een dosis van twee keer 100 milligram vitamine D. Het hielp haar verder niet, maar ze hield zich dan maar voor dat de twee vuurrode tabletjes erger zouden voorkomen. Scheurbuik bijvoorbeeld, waardoor haar tanden zouden uitvallen en ze zou gaan lijden aan algemene slapte naast stijve en pijnlijke ledematen. Kon ze dat voorkomen, zou ze het niet nalaten.

De enige manier waarop de wereld nog bij haar binnenkwam was de wekelijkse uitgave van ‘Knack’ waardoor Martine nog enigszins zicht hield op hetgeen er in de wereld buiten haar kamer aan de hand was. Ze had net nog, met nauwelijks geveinsde belangstelling een artikel gelezen waarin Henrik Schoukens, schepen voor Groen in de gemeente Lennik het volgende zei: “Ondanks alle goede bedoelingen ten spijt is de wilde hamster zo goed als uitgestorven in Vlaanderen.” Martine, als echte dierenliefhebster, kon meteen niet meer verder lezen. Een brok in de keel kreeg ze van dit soort berichten. Klaar was ze ermee. Deze wereld had geen plaats meer voor haar. Voorbij was het. Voorbij.

Gelukkig was het weer vrijdag. Elke vrijdag had Martine hetzelfde lichtpuntje in de vroege avond waar ze naar uitkeek als een Amish familie naar de nachtmis. Stipt als een Zwitsers uurwerk, het enige waar ze nog op kon vertrouwen. De Spotify Maxazine Music Playlist zou weer vernieuwd worden. Speciaal voor Martine, maar ook voor alle andere lezers hebben we ook deze week weer een prachtige lijst samengesteld met daarop nieuw werk van onder anderen Band of Horses, Duran Duran, Nick Cave, Joy Crookes, Badbadnotgood, Borokov Borokov en de Witte Kunst en The Lumineers.

Volgende week weer een. Martine kan gerust gaan slapen.

Deel: