Het langverwachte album van Toby Keith, ‘Peso In My Pocket’, is vandaag uit via Show Dog Nashville. Toby Keith is geen onbekende in het country repertoire. Zo is zijn werk vaak bekroond met goud of platina, maar ook heeft hij zijn prijzenkast goed gevuld met verschillende awards. Het album ‘Peso In My Pocket’ is mede ontstaan door covid-19, door (vrijwel) geen optredens te hebben. Of, zoals hij het zelf zegt: “Ik ben nog nooit zo lang van de optredens verstoken geweest.” Ook benoemde hij 2020 tot “…een reset-knopje dat ik eerder nooit zag aankomen…” ‘Peso In My Pocket’ is geschreven in zijn Mexicaanse huis, waar hij verbleef aangezien hij toch niet kon optreden en daar was hij wel heel dankbaar voor. Hij benoemde zijn verblijf in Mexico “het was alsof ik op de maan verbleef”. Keith vertelde tegen zichzelf: “Ik heb veel nummers zelf geschreven, sta op en doe iets!”. Keith sloeg wat ideeën op in zijn telefoon en zo kwam het album tot leven.

Toby Keith heeft het album niet helemaal alleen geschreven. Zo heeft hij samen geschreven met Ryan Hurd, Maren Morris, Brett Tyler, allemaal gevestigde namen in het country repertoire. Het nummer ‘Take A Look At My Heart’ is een eerbetoon aan John Prine, die in 2020 stierf aan het coronavirus. Identiek opgenomen aan het origineel. Het laat het werk van John Prine uitblinken in zijn puurste vorm, wat ook te horen is. ‘Old School’ is de eerste single van het album, waarmee hij de hoogste hitnotering van de Billboard Country Airplay Chart pakte. In dit nummer komt het oude country gevoel terug, maar dan in een modern jasje. De tekst is daarentegen vrij cliché. De titeltrack van het album, ‘Peso In My Pocket’, heeft Keith helemaal zelf geschreven. In het nummer wordt er gebruik gemaakt van enkele erg mooie gitaarriffs, welke aanstekelijk zijn. Inhoudelijk is het nummer ietwat alledaags, wat er voor zorgt dat dit makkelijk te beluisteren is. ‘Happy Birthday America’ is de enigste ballad op het album, welke hij met behoorlijke sensibiliteit vertolkt.

‘Peso In My Pocket’ is een album waar zijn fans naar hebben verlangd; Zijn laatste album stamde immers al uit 2015, 6 jaar geleden dus. Het werd dus tijd voor nieuw werk. Het werk dat Keith heeft aangeleverd heeft aanstekelijke teksten, waar je jezelf in kan leven. Maar ook instrumentaal is aan vroeger gedacht, waarbij sommige nummers in een hedendaags jasje zijn gestoken. Dit album maakt dat hij een country superster is en is gebleven. Eén die het antieke country repertoire erin houdt. (7/10) (Show Dog Nashville)

Deel: