BAR, OPEN en BEER. Deze woorden hingen in neon letters boven het podium . In een bomvolle zaal staan mensen met cowboyhoeden, Amerikaanse vlaggen en rood plastic bekers. Dit kan niks anders zijn dan een countryavond. Maar als men aan country denkt, dan komen meteen de yihaa’s en linedance vooroordelen naar boven. Niets is minder waar.

Toby Keith (50), een stoere Amerikaanse country singer/songwriter, producer en acteur, staat in de grote zaal van Paradiso. Dit is het enige optreden in Nederland voor zijn Locked & Loaded tour. Al ruim 15 jaar één van de grootste countrysterren en dat was te merken. Vanaf de eerste zinnen van het openingsnummer Made in America, van zijn nieuw cd, werd er van voorin tot achterin de zaal meegezongen.Na het nummer Red solo cup vond een groep het zelfs nodig om het refrein nog eens in te zetten. Toby onderbrak zijn inleiding van het volgende nummer en regaeerde met een glimlach. Niet alleen nummers van het nieuwe album Clancy’s Tavern, maar ook nummers van oudere albums worden natuurlijk ten gehore gebracht. Hij heeft tenslotte al ruim 15 albums uitgebracht.

Wat mij het meest opviel, is dat er opvallend veel midden 20-ers begin 30-ers aanwezig waren en met elke nummer meezongen. Dit is toch weer een bevestiging dat country leeft in Nederland. En dat het een breed begrip is, wordt door de 12-koppige band bevestigd. De blazers, wat bij Country niet echt gebruikelijk is, namen hun moment tijdens het nummer Who’s your daddy en tijdens de toegift was er totaal geen sprake van het brave country imago maar neigde het zelfs naar rock.

Na afloop liepen de mensen met een zeer tevreden gevoel naar buiten. Getrakteerd door de jongeren die het refrein van Red solo cup wederom volmondig inzetten. “Red solo cup, let’s fill you up. Let’s have a party let’s have a party!” Een “party” was het absoluut voor de echte countrymuziek liefhebber.


Foto’s (c) 2011 Yuri Saalberg

Deel: